/ - SRđAN BOLJEVIć
16/06/2023 u 18:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Otvoreni smo za razgovor sa ZBCG, Abazović neka ide na duel sa Do Kvonom

Istakao je da su neformalni razgovori već pokrenuti

Sa DPS-om i Građanskim pokretom URA nema pregovara, kazao je u emisiji "Okvir" na TVCG nosilac liste Pokreta Evropa sad Milojko Spajić. Istakao je da su neformalni razgovori o sastavu već pokrenuti i da su otvoreni za razgovore sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG).

- Formiranje Vlade i Skupštine mora biti prioritet.Vlada je tehnička na kvadrat, kao i Skupština. Mi iz Pokreta Evropa sad smo ušli u politiku iz ideala, iz nekih vrijednosti i želimo da na taj način postupamo u politici. Neko ko je zloupotrebljavao državne resurse i državne institucije ne može biti naš partner i to je to - kazao je Spajić. 

Istakao je da su otvoreni za razgovore sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG).

- Otvoreni smo za  razgovore i sa Demokratskim frontom (ZBCG) i naravno osim učešća u izvršnoj vlasti tražićemo mjeru kompromisa između Demokratskog fronta (ZBCG) i manjina, što se tiče i modaliteta učešća izvršne vlasti, ali i svih drugih stvari koje koče naš evropski put - kazao je Spajić.  

- Imam razgovore sa raznim političkim liderima, nema zakulisnih radnji, držaćemo se svih principa koje smo obećali u predizbornoj kampanji, neće biti ucjena- naveo je Spajić.

Spajić zadovoljan rezultatima izbora, ali ne i izlaznošću

- Neodgovorni pojedinci iz vlasti su negdje ogadili izborni proces građanima, preko glave im je glasanja. Mi smo pozivali da se spoje predsjednički i parlamentarni izbori, ali to nije prihvaćeno- rekao je on.



Odgovarajući na pitanje da li bi neko iz ZBCG mogao biti ministar u Vladi, Spajić je rekao da trenutno ne razmatra personalna rješenja, ali da će pregovora svakako biti.

- Sve je moguće u Crnoj Gori, ali počećemo od Demokrata i manjina- poručio je on.

Lider PES-a je kazao da ta partija nije nikoga isključila iz pregovora već da su se pojedinici (Abazović i Adžić) sami isključili. Govoreći od DPS-u, Spajić je kazao da je ubijeđen da će imati stabilnu većinu i da joj neće biti potrebna manjinska podrška u parlamentu.

- Ako ne formiramo stabilnu Vladu, možemo biti i opozicija. Bili smo vanparlamentarna partija godinu dana, to nam nije smetalo da rastemo. Sada imamo i predsjednika i gradonačelnicu glavnog grada i to govori o nezadovoljstvu građana političkim elitama. Manjinska Vlada je nestabilna, nije dobra ni za investitore, Crna Gora ozbiljne investitore do sada nije ni vidjela. Ne mora Pokret Evropa sad da preuzima lovorike za sve, možemo svi zajedno da uradimo dobre stvari za građane - poručio je on.

On je kazao da se mlađa ekipa u DPS nije ogradila od loših praksi partije i ranijeg rukovodstva, te da je i za DPS ljekovito da budu u opoziciji. 

Poručio je da će razgovarati i sa Pokretom Pravda za sve, ako uđe u parlament, kao i sa SNP-om.

- Nisam zlopamtilo da nekome ko me kritikovao u prošlosti sada zatvorim vrata potpuno. Nisam zlopamtilo ni što se tiče URE, ako se Abazović i Adžić izvinu mogao bih i sa njima da pregovaram, ali principi su principi- rekao je on.

Spajić je poručio da sve stranke manjebrojnih naroda vidi kao partnere.

- Oni treba da budu u svakoj Vladi bez obzira ko tu Vladu vodi- rekao je Spajić.

Govoreći o SDP-u i spekulacijama da je počasni predsjednik te partije Ranko Krivokapić pregovarao sa PES-om,  Spajić je rekao da sa njim nije u kontaktu te da nema komunikaciju ni sa Raškom Konjevićem.

Spajić je rekao da bi trebalo organizovati Tv duel Do Kvona i Dritana Abazovića.

- Na taj način bi se možda zadovoljili apetiti za medijskom pažnjom. Abazović zna sve detalje, osim kako je Do Kvon ušao u Crnu Goru. To je jedina činjenica u kojoj on ima nadležnost, a o kojoj ne govori da bi prikrio da je bezbjedonosni sektor potpuno zatajio. Nemam ništa protiv da se sve kaže javnosti i da SDT sve ispita- poručio je Spajić.

On je odbio TV duel sa Abazovićem i naglasio da sada ima " važnijeg posla".

- Nemam šta da krijem..Neka dostave dokaze da ih javnost vidi pa da ocijenimo svi da li je to bila stvarna ili predizborna afera- poručio ejSpajić.

Govoreći o finansiranju PES-a on je kazao da se ta partija zadužila 250 hiljada eura kod jedne komercijalne banke.

- Finansiramo se kao i svaka druga vanparlanmentarna partija, sve se može provjeriti kod ASK-a- rekao je Spajić.

Spajić je rekao da Crna Gora ima oko 711 miliona eura izloženosti dolarskom riziku i ocijenio da je iz hedžinga trebalo izaći krajem prošle godine, što je on predlagao, te da bi tako imali 170 miliona eura profita.

- Na našu veliku žalost kao države, Vlada se izvukla iz hedžinga da bi izvukla 64 miliona dolara jer nema novca. Da smo izašli krajem prošle godine iz hedžinga zaradili bi čak 170 miliona eura. Jasno je da nikako nismo trebali da se zadužimo sa kamatom od 11 procenata. Bitno je da ponovo uđemo u hedžing aranžman, da smanjimo kamatnu stopu na oko procenat po eurima. Biće potrebno vrijeme da se sanira šteta, primarno u dijelu podizanja neproduktivnih rashoda, a podignuti su za preko pola milijarde eura za samo osam mjeseci - rekao je Spajić i dodao da već u septembru neće biti dovoljno novca da se isplate zarade.

- Izbjegli su nulu u trezoru na način da su prestali da isplaćuju kapitalne investicije, koje je na rekordno niskom nivou - kazao je Spajić i dodao da je nevjerovatno da se neko hvali rezultatima, a da nije sproveo nijednu reformu na prihodnoj strani budžeta.

- Ako nijeste sproveli reforme, a prihod je porastao, onda je to efekat programa Evropa sad 1 - kazao je Spajić.

Poručio je da program Evropu sad 2 "podržava dvotrećinska Crna Gora" ta da će biti sproveden 12 mjeseci po formiranju 44. Vlade.

Poručio je da mogu ukinuti doprinose za Fond PIO i da se to razmatra kao dio programa Evropa sad 2. On je pojasnio da će  PIO postojati i nakon inmplementacije programa, ali da je on prestao da postoji kao fond još 2009. godine.

- Nije bitno kako se zove, ali nije fond, jer ne investira novac. PIO je protočni bojler koji distribuira penzije. To je trenutno jedna od 94 potrošačke jedinice, koja prima novac iz trezora ne pitajući se odakle taj novac dolazi. Mi možemo da smanjimo i ukinemo doprinose za penzioni sistem i na taj način relaksiramo dodatno poslodavce. Mislim da je to i nešto što razmatramo, ali to je nebitno. Zašto je nebitno, evo na primjer imate MUP i policiju koji se strabilno finansiraju iako nemaju doprinose za bezbjednost - rekao je Spajić.

Poručio je da je ES 2 najbitniji dio djelovanje PES-a.

- Sjećate se da je Milatović još u kampanji za podgoričke izbore najavljivao program Evropa sad 2. Milatović je apsolutno saglasan sa mojim stavovima da fokus nove Vlade moraju biti evropski put i program Evropa sad 2. EU je apsolutni prioritet našeg djelovanja, kao i Berlinski proces koji su oni sastavili. Treba raditi na tome i tu je suštinski prostor da se radi. Sve inicijative koje združuju i zbližavaju zemlje Balkana su takve da se želimo pozitivno odraziti prema njima. Čekaćemo stav Evropske komisije o Otvorenom Balkanu - rekao je Spajić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:14