Saša Zeković / - FOTO: GRADSKI.ME - ALEKSANDAR SAšA ZEKOVIć
13/08/2024 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zeković: Građanska inicijativa „21. maj“ neće učestvovati na lokalnim izborima u Podgorici

Građanska inicijativa “21. maj” neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici. Procijenjeno je da u datim okolnostima kada je izražena jedna ovolika partitokratija da male građanske grupe prosto nemaju šansu da ostare neki značajniji rezultat, saopštio samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković gostujući u Dnevniku Gradske televizije.

Zeković je komentarišući da li se razočarao zbog bavljenja politikom odgovorio odrično ocjenjujući protekli period vrijednim životnim iskustvom.

- Nisam se razočarao zbog bavljenja politikom. Zaista sam zahvalan glasačima iz Podgorice koji su svojevremeno glasali za listu na kojoj sam bio. Radi se o jednom veoma vrijednom životnom i političkom iskustvu- poručio je Zeković.

Samostalni odbrnik je istakao da je u u okviru Građanske inicijative „21. maj“, koju je predstavljao u podgoričkom parlamentu, bio zagovornik za izlazak na predstojeće vanredne lokalne izbore u Podgorici.

- Međutim procijenjeno je na nivou građanske inicijative da se ne izlazi na izbore- kazao je Zeković.

Saopštio je da postoji mnogo razloga za ovakvu odluku.

MUP: U Podgorici pravo glasa ima 145.908 građana

- Procijenjeno je da u datim okolnostima kada je izražena jedna ovolika partitokratija čiji smo bili kritičari, i zbog postojanja javnih i crnih fondova, male građanske grupe prosto nemaju šansu da ostare neki značajniji rezultat. takođe je procijenjeno je da puki ulazak u parlament jednog ili dva odbornika nije legitiman i pozitivan politički rezultat- istakao je Zeković.

Komentarišući razloge zašto je podržao izvještaj o radu gradonačelnice Podgorice Olivere Injac, Zeković je podsjetio da se dati izvještaj odnosio kako na rad prethodnog gradonačelnika Ivana Vukovića, tako i na rad aktuelne gradonačelnice.

- Dodatan razlog zašto sam podržao ovaj izvještaj je i to da su brojni kadrovi gospodina Vukovića značajan period i za vrijeme mandata gospođe Injac obavljali tu dužnost, što znači da postoji određeni kontinuitet kvaliteta. Ja sam procijenio da to treba, na neki način podržati- rekao je Zeković.

On je ocijenio da su tokom rada aktuelne gradonačelnice preduzeti značajni koraci u cilju unaprjeđenja stanja ljudskih prava. Zeković nije optimista u odnosu na predstojeće vanredne lokalne izbore u Podgorici. Smatra pretjeranim mišljenje onih koji kažu da če ovi izbori donijeti bitniju promjenu.

- Plašim se da se to neće dogoditi i da će vladajuće partije osvojiti relativnu većinu. Vjerujem da značajan broj političkih struktura računa da će ostvariti određeni ucjenjivački potencijal. Da bi na taj način imali uticaj na donošenje određenih odluka- poručio je Zeković.

Smatra da će svim učesnicima predstojećih izbora biti teško da motivišu građane da izađu na izbore.

- Mislim da je razočaranje veoma izraženo i pristuno. Mislim da će apstinencija biti izraženija nego ranije- ukazao je Zeković.

Za liste bivšeg ministra pravde Andreja Milovića, listu aktuelnog direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Vuka Kadića i listu Srđana Perića, Zeković je kazao da oni imaju potencijal na predstojećim izborima, za ostale učesnike izbore je kazao da smatra da neće biti bitnijih pomjeranja kada je izborni rezultat u pitanju.

Zeković je kazao da će nastaviti da prati politiku na nivou Glavnog grada i da će se u tome ogledati njegov dalji doprinos.

- Ono što ostaje na nama jeste da i dalje aktivno pratimo gradske teme. Naravno da ćemo komentarisati, predlagaćemo rješenja i naravno čekati trenutak kada budemo mogli biti u poziciji da ostvarimo određeno učešće na izborima. Ono što je važno znati jeste da Građanska inicijativa „21. maj“ nije politička partija i nama nije prioritet da učestvujemo na izborima. Mi smo emancipatorski pokret koji ima potpunu drugačiju misiju u društvu- zaključio je Zeković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 23:24