Јелена Божовић / IVAN PETROVIC IPE
27/04/2022 u 08:58 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јелена Божовић (ДФ): Преговори у Беранама стали, тражимо предсједника општине

Ја сам их позвао на разговор, али они имају неку своју тактику. Свакако, видјећемо наредних дана шта ће се дешавати, јер рокови полако истичу, казао је Богавац (СНП)

Иако је од одржавања локалних избора у Беранама прошло мјесец дана још увијек се не назире када ће бити формирана нова парламентарна већина, потребна да би се успоставила нова локална власт.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Јелена Божовић казала је за "Дан" да преговори стагнирају.

– Што се тиче власти у Беранама, нема никаквих помака око преговора. Ми тражимо предсједника општине јер имамо један одсто гласова више од Демократа. Тај принцип смо поштовали у свим општинама до сада. На примјер, у Херцег Новом и Котору ми смо подржали њиховог предсједника, а у Никшићу и Мојковцу они нашег. Они сада у Беранама траже мјесто предсједника општине. Не знам на основу којих критеријума јер нису остварили резултат који би их за то препоручио. Ми смо наравно изричити да на основу резултата мјесто предсједника припада коалицији "За будућност Берана" – истакла је Божовић.

Иде се на нове изборе?

Избори у Беранама одржани су 27 марта. СНП, чији је кадар годинама руководио тим градом, самостално је наступио. Они су раније били у коалицији са Демократским фронтом и Уједињеном Црном Гором.

Једино што је у овом тренутку извјесно јесте да Демократска партија социјалиста (ДПС) неће одлучивати о власти у овој општини, иако су освојили највећи број мандата, то јесте девет.

Демократски фронт и Демократе добили су по шест мандата.

Политичка групација "Беране сад" освојила је четири мандата, Права Црна Гора два, а Уједињена Црна Гора један. Берански парламент има 35 одборника. Рок за формирање локалне скупштине је 30 дана.

Резултати локалних избора у Беранама у Службеном листу објављени су 18. априла. Ако се конституенти власти у овом граду не договоре, ићи ће се на нове изборе.

Иако је Социјалистичка народна партија (СНП) освојила седам мандата на изборима у Беранама, далеко је од могућности да буде стожер локалне влсти, јер је већина политичких субјеката изричито, у више наврата, саопштила да са том странком не желе постизборно партнерство. Они су такав став заузели због тога што ће СНП бити дио мањинске владе Дритана Абазовића.

Носилац листе СНП-а и актуелни предсједник општине Тихомир Богавац поновио је у изјави за "Дан" да су спремни за сарадњу, али да нису учествовали у преговорима.

– Ја сам их позвао на разговор, али они имају неку своју тактику. Видјећемо наредних дана шта ће се дешавати, јер рокови полако истичу. Ми остајемо отворени за сарадњу. Најлакше је направити власт у оквиру три коалиције, али уколико има потребе да партиципира још неко, ми немамо ништа против тога. Ипак, засад нема никаквих разговора – рекао је Богавац.

У Беранама је у изборној трци учествовало осам изборних листа. Гласачко право имало је 23.535 бирача, који су гласали на 56 бирачких мјеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:48