Душко Кнежевић / - SRDJA BOLJEVIC
28/11/2021 u 21:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Катнић брани Ђукановића, нек Абазовић отвори кастоди рачуне

Хапсио jе и шиканирао моjе наjближе сараднике, чланове породице, уцjењивао их да пристану да буду заштићени свjедоци у политички мотивисаном процесу против мене истакао је власник Атлас групе

Власник Атлас групе Душко Кнежевић оптужио jе у разговору за Портал РТЦГ главног специjалног тужиоца Миливоjа Катнића да упорно штити актуелног шефа државе Мила Ђукановића и његову породицу, а да, како jе указао, нова власт у Црноj Гори поводом тога ништа не предузима. Како jе поручио Кнежевић, послиjе низа кривичних приjава коjе jе поднио против актуелног шефа државе тужилаштва у Црноj Гори нису поступала и, како тврди, осумњичени Ђукановић ниjе саслушан ни у jедном поступку.

– То се дешава искључиво због заштитничког односа Миливоjа Катнића према свом владару. Црногорски предсjедник ниjе процесуиран ни послиjе свjетске афере „Пандора папири”, иако jе доказано да jе отвараjући офшор рачун, са сином Блажом, покушао да сакриjе своjе богатство. Видио сам документа из случаjа „Пандорини папири”, укључуjући и за фирму „Делтагрип Традинг”, гдjе се jасно види да се ради о енормним сумама новца – истакао jе Кнежевић.

Он наводи да би проналазак скривеног новца требало да буде приоритетни задатак црногорског тужилаштва  као и процесуирање одговорних.

– Поготово што jе и Европска униjа реаговала са захтjевом да се покрене озбиљна истрага. Ипак, не само што немам повjерења у црногорско тужилаштво, државноj институициjи чиjи jе главни циљ да заштити све послове Мила Ђукановића и његове породице, него сам свjедок бруталне репресиjе специjалног тужиоца Миливоjа Катнића. Хапсио jе и шиканирао моjе наjближе сараднике, чланове породице, уцjењивао их да пристану да буду заштићени свjедоци у политички мотивисаном процесу против мене. Имам видео записе њихових изjава какву тортуру су доживjели од Катнића не би ли их приволио да лажно свjедоче – тврди Кнежевић.

Како jе рекао, умjесто да штити закон, главни специjални тужилац бавио се нечасним радњама покушаваjући да формулише оптужницу против мене у коjу, претпостављам, ни он сам не вjеруjе.

– Разоткрили смо и аферу „Први милион” везану за Мила Ђукановића. Као што смо саопштили, узео jе милион и по из Пиреус банке из Лондона, те 2007. године. Предложили смо тужилаштву да отвори Ђукановићев кастоди рачун, из коjег би се видjеле трансакциjе и траг тог новца до људи коjи су му омогућили да у овоj трансакциjи заради пет-шет милиона еура и тим парама сазида „ничиjу кућу” -  указао jе Кнежевић. 

Он истиче да jе суштина кастоди рачуна да власник сакриjе идентитет, код брокера или кастоди банке, тако да трансакциjа код куповине и продаjе акциjа не буде jавна.

– Очигледно jе Мило Ђукановић то радио како куповина и продаjа акциjа „породичне“ Прве банке не би отишла у jавност. Тако jе таjно одрађена трансакциjа из коjе jе “зарадио” велики новац. Ти рачуни спадаjу у домен банковних таjни, тако да jе jедини начин „отваранjа“ кастоди рачуна Мила Ђукановића преко тужилаштва, што jе Миливоjе Катнић упорно одбиjао, иако смо му у кривичноj приjави све предочили. Исто као што замаjава jавност око афере „Коверта“", казао jе Кнежевић. 

Поручио jе како не гаjи илузиjе да би садашнjа руководећа гарнитура у тужилаштву могла да уради нешто на том плану.

– Зато не вjеруjем да Катнић има „петљу” да отвори таj кастоди рачун. Тачниjе, све док jе Катнић на функциjи Миловог „специjалног тужиоца“ – неће ни бити адекватно процесуирани актери афера – каже Кнежевић. 

Упитан да ли ће се сачекати нови специjални тужилац да се разоткриjу сум3иве трансакциjе предсjедника Црне Горе, Кнежевић jе рекао да не треба да се чека нови специjални тужилац да би се отворио кастоди рачун Мила Ђукановића.

– Позивам потпредсjедника Владе Дритана Абазовића да смогне снаге и да налог преко безбjедносних структура да се отвори таj кастодни рачун и оконча афера коjа потреса Црну Гору. Кључно jе да се откриjе ко стоjи иза кастоди рачуна Мила Ђукановића за продаjу акциjа Прве банке, ко су била лица инволвирана у те трансакциjе и да ли jе Ђукановић, као jавни функционер, све приходе приjавио – оциjенио jе Кнежевић.

Говорећи о томе да ли се враћа у Црну Гору, с обзиром да jе Интерпол укинуо оптужнице, Кнежевић jе рекао да у овом моменту не размишлjа о повратку.

– Акценат мог ангажовања jе међународна арбитража коjом тражимо надокнаду штете настале незаконитим потезима институциjа у Црноj Гори, као и на окончанjу процеси у Великоj Британиjи око захтjева за екстрадикциjу. Црна Гора ниjе показала спремност да дођем и свjедочим пред скупштинским анкетним одбором о броjним аферама Мила Ђукановића у коjима jе главни актер – рекао jе Кнежевић.

Он наводи да му нове власти у Црноj Гори не гарантуjу безбjедност, па његов повратак ниjе могућ све док се не промиjене тужилачке и судске структуре.

Власник Атлас групе, осврћући се на писмо коjе jе прошле недjелjе упутио државном секретару САД Ентони Блинкену, односно раниjе Европскоj комисиjи и Форин офису, указуjе да jе суштина ових писама на три релевантне адресе да их детаљно информише о, како каже, "коруптивним аферама црногорског предсjедника Мила Ђукановића". 

 – Оне су проузроковале разараjући ефекат на економску, социjалну и политичку стабилност Црне Горе. Апострофирао сам да jе Црна Гора и даље држава са раширеном корупциjом коjа прожима све државне институциjе, а посебно оне са правосудном или судском функциjом. Осим овога што jе прениjето у саопштењу, детаљи писма господину Блинкену, због повjерљивости података и истражног поступка, за сада не могу да се саопштаваjу – закључио jе Кнежевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:19