Milan Radojičić / - PRINTSKRIN
22/07/2022 u 23:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Na Kosovu Milana Radojičića "love" zapadne službe

Potpredsjednika Srpske liste širom južne pokrajine traže agenti britanskog MI-6, njemačkog BND-a i kosovske obaveštajne agencije ŠIK

Povratak potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića na Kosovo i Metohiju ozbiljno je uznemirio ekstremne Albance. Njegova snimljena poruka na video-klipu u maslinastozelenoj majici: „Tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači, jer odavde nazad nema. Živjela Srbija”, uzdrmala je kosovske bezbjedonosne službe, ali i njima sestrinske britansku MI-6 i njemačku BND, piše beogradska Politika. Radoičić nije nastupio kao biznismen, ali ni kao nepoznata ličnost. To je izjava vođe i poziv narodu da se ne brine. Da je on tu i da nema više progona Srba.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da ne razumije kakvu je poruku Milan Radoičić htio da pošalje time što je obavijestio da se vratio u Leposavić, ističući da on živi na Kosovu i Metohiji i da kao građanin Srbije može da bira gdje će da živi u svojoj zemlji. Pitao je da li bi da protjeraju Radoičića s KiM ili on treba da živi negdje drugo. „Manje vam smeta u Beogradu, više vam smeta u Leposaviću. Šta je smisao, morate da mi kažete, moram da razumijem šta je to što želite da čujete od mene. Meni je svejedno, može da bira gdje će da živi i u Leposaviću, Mitrovici, Beogradu, Novom Sadu, gdje god hoće može da živi, to je njegova privatna stvar. Građanin Srbije je, sjutra može da dođe u Ivanjicu, gdje god hoće”, dodao je Vučić.

Upravo odluka da se vrati kući u Leposavić je razlog zašto su se zapadni agenti i njihovi saradnici posljednjih mjesec dana rastrčali po pokrajini da pronađu potpredsjednika Srpske liste. Cilj je da pokušaju da ga pridobiju, ali ako ne uspiju, onda da ga uhapse, navodno zbog krivičnih djela u vezi s Brezovicom. U akciju pronalaska Radoičića krenuli su i takozvani spavači jedne moćne zapadne službe koja tradicionalno ima duboke korijene u ovom dijelu Evrope, za koje postoji sumnja da su početkom godine organizovali i sproveli napade na policiju u sjevernom dijelu Kosova. Ti napadi su, kako su počeli, vrlo brzo i bez ozbiljnog razloga prestali.

Koliko je raširena paranoja u ovim krugovima svjedoči i da su policiji prijavili da su potpredsjednika SL u isto vrijeme vidjeli u Uroševcu, Prizrenu i Podujevu. Da su u strahu velike oči svjedoči i to što su neki članovi ekstremnog pokreta Samoopredeljenje tvrdili na društvenim mrežama da su primijetili Milana Radoičića kako opušteno pije kafu u centru Prištine, dok su drugi uvjeravali da su ga vidjeli u istoj majici kako u kafani blizu američke baze „Bondstil” navodno razgovara s oficirima Kfora.

Da se nešto događa na Kosovu, svjedoči i to što je recimo premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti produžio radni odmor u Grčkoj, dok su oficiri u bezbjednosnom sektoru pojačali svoje obezbjeđenje. Do promena je došlo i među zapadnim diplomatama koje pokušavaju najprije na lijep način da dođu do informacije gdje se nalazi Milan Radoičić. Za to vreme tužilac osnovnog tužilaštva u Uroševcu Rasim Maljoku izjavio je da policija ima nalog da uhapsi Radoičića ukoliko bude pronađen na teritoriji Kosova. Maljoku je za Radio slobodna Evropa kazao da je potjernica za Radoičićem u vezi sa slučajem „Brezovica” i dalje na snazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:17