ZGRADA VLADE CRNE GORE
01/10/2024 u 16:00 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nakon rekonstrukciјe Vlade, sliјedi i rekonstrukciјa obјekta u koјem zasјedaјu: Za pres-salu daju 48.000

Vladi Crne Gore potreban je adekvatan prostor namijenjen za održavanje pres-konferencija, koji u zgradi Vlade trenutno ne postoji, tvrde iz Generalnog sekretarijata (GSV) Vlade, koji iz tekuće državne rezerve traži 48.000 eura za adaptaciju i opremanje prostora namijenjenog tim aktivnostima.

Zahtjev GSV za adaptaciju i opremanje prostora za pres-konferencije, upućen Upravi za državnu imovinu, podnijet je mjesec dana nakon rekonstrukcije nikad glomaznije Vlade Crne Gore, koju čine premijer, sedam potpredsjednika i 25 resornih ministara (od kojih dva koji su i na funkcijama potpredsjednika), te jedan ministar bez portfelja.

Iako je zgrada Vlade u Karađorđevoj ulici u Podgorici relativno novije gradnje i, prema podacima Uprave za državnu imovinu, jedan od državnih objekata koji je u dobrom stanju, iz Vlade za "Dan" kažu da od stavljanja u funkciju zgrade Generalnog sekretarijata Vlade 2010. godine, pres-centar ima niz tehničkih problema, posebno ukazujući na primjer sa mobilnim i internet signalom, što, kako ističu, otežava rad predstavnicima medija i praktično ih onemogućava da izvještavaju sa lica mjesta.

– Važno je imati u vidu da je usled protoka vremena pres-centar pretrpio i određena fizička oštećenja (koja je potrebno sanirati), pa je praktično postao neuslovan, kako za boravak, tako i za sam rad. U prethodnom periodu, Služba za odnose s javnošću aktivirala je alternativno rješenje, pa se konferencije za medije, kao što znate, održavaju u Press-point-u Vlade već nekoliko godina. Ipak, taj prostor predstavlja samo prelazno rješenje – kazali su iz Vlade za "Dan".

Bolji uslovi za rad članova Vlade i novinara

U informaciji Vladi navodi se da se GSV 27. avgusta zahtjevom obratio Upravi za državnu imovinu, u kojem je navedeno da u zgradi Vlade ne postoji adekvatan prostor koji je namijenjen za održavanje pres-konferencija.

– Imajući u vidu veliki broj održavanja pres-konferencija u kontinuitetu, potrebno je pristupiti adaptaciji i opremanju prostora koji je namijenjen ovim aktivnostima – piše u informaciji.

U zahtjevu je naglašeno da je tražena adaptacija od velikog značaja, prevashodno iz razloga upoznavanja građana sa politikom koju sprovodi Vlada, kao i zbog stvaranja boljih uslova za nesmetan i kvaliteten rad, kako članova Vlade, tako i novinara, a sve u cilju boljeg informisanja građana.

Shodno tome, kako dodaju, početkom godine Služba za odnose s javnošću, uz saglasnost GSV, inicirala je rekonstrukciju pres-centra i obratila se Upravi za imovinu i Ministarstvu javne uprave kako bi preduzeli neophodne aktivnosti, a pres-centar bio stavljen u funkciju u punom kapacitetu.

– Kako je riječ o štićenom objektu, a konačno i nakon dobijanja saglasnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost, stekli su se uslovi za početak radova, nakon čega je s tim upoznata i Vlada, što je i predmet vašeg pitanja. Cijeneći da će se na ovaj način stvoriti adekvatni uslovi za boravak i rad predstavnika medija tokom praćenja konferencija za medije Vlade Crne Gore, očekujemo da će nadležne institucije u najkraćem pristupiti poslovima iz svoje nadležnosti i uspješno realizovati projekat rekonstrukcije. U želji da unaprijedimo uslove rada za predstavnike medija i da boravak u samoj zgradi bude na nivou neophodnom da nesmetano obavljuju svoje poslove, zahvaljujemo na pitanju i interesovanju za ovu temu – poručili su iz Vlade.

Uprava za državnu imovinu i Generalni sekretarijat Vlade, kako se navodi u informaciji Vlade o adaptaciji i opremanju pres-sale u zgradi Vlade, istraživali su tržište radi preciznijeg određivanja predmeta javne nabavke i njegove procijenjene vrijednosti.

Mali privrednici traže od Vlade da nađe drugu lokaciju za Lidl

– Nakon svih gore navedenih aktivnosti, ustanovljeno je da je za adaptaciju i opremanje pres-sale u zgradi Vlade Crne Gore potrebno izdvojiti 48.000 eura, sa uračunatim PDV-om, a ta sredstva će biti obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve. S tim u vezi, potrebno je da Ministarstvo finansija Upravi za državnu imovinu obezbijedi navedena nedostajuća sredstva na poziciji tekuće i investiciono održavanje i ostale aktivnosti za potrebe državnih organa. Nakon što sredstva budu obezbijeđena, Uprava za državnu imovinu je dužna da pokrene postupak javne nabavke radova – adaptacija i opremanje pres-sale u zgradi Vlade Crne Gore, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama – navodi se u informaciji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 16:02