/ -SHUTTERSTOCK
14/05/2025 u 05:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Avokado smanjuje rizik od srčanog udara

Avokado se već dugo smatra supernamirnicom, ali nova studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association dodatno potvrđuje koliko može biti koristan za zdravlje srca.

Naučnici su analizirali podatke prikupljane tokom 30 godina, obuhvativši više od 100.000 ispitanika koji na početku istraživanja nisu bolovali od srčanih bolesti, nisu imali moždani udar niti rak. Rezultati su pokazali da osobe koje su konzumirale dva avokada nedjeljno (po pola ploda po porciji) imaju 16% manji rizik odkardiovaskularnih bolesti i čak 21% manji rizik od koronarne bolesti srca u poređenju sa onima koji nisu konzumirali ovu namirnicu. Zanimljivo je da zamjena margarina, putera, sira, jaja ili prerađenog mesa avokadom takođe dovodi do smanjenja rizika od srčanih problema za 16 do 22%. Međutim, ista zamjena sa orašastim plodovima, maslinovim ili biljnim uljima nije pokazala značajne koristi, prenosi Best Life.

Prema naučnicima sa Harvarda, razlog leži u visokom sadržaju zdravih mononezasićenih masti (MUFA) i vlakana koje avokado sadrži. Osim za srce, ova namirnica donosi i druge zdravstvene prednosti. Studija iz 2023. godine pokazala je da redovna konzumacija avokada smanjuje ukupni holesterol, povećava dobar HDL, a snižava loš LDL holesterol.

Takođe, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition 2021. godine pokazalo je da osobe koje češće jedu avokado imaju manji obim struka i niži rizik od gojaznosti tokom perioda praćenja od 11 godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 00:11