/ -SHUTTERSTOCK
30/09/2025 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bundeva liječi depresiju, poboljšava vid

Istraživanja su otkrila brojne zdravstvene koristi konzumiranja bundeve.

Iako se vjerovatno gaji hiljadama godina, široko je rasprostranjena i ljudi je koriste u razne svrhe od pamtivijeka, bundeva je tek nedavno postala izuzetno cijenjena namirnica u ljudskoj ishrani. Ona u potpunosti zaslužuje to mjesto, kako u gastronomskom, tako i u nutricionističkom i zdravstvenom smisli.

Samo neke od karakteristika koje su zaslužne za to što se bundeva ili tikva smatra ljekovitom hranom jesu njena antimikrobna, antikancerogena, antiinflamatorna dejstva.

Bundeva je, takođe, izvor brojnih fitonutrijenata kao što su razni antioksidansi, vitamini, minerali, masne kiseline i proteini, a važan je izvor fitosterola, koji utiču na regulaciju masti u krvi.

Veoma zanimljivo jedinjenje koje se nalazi u bundevi je L-triptofan, esencijalna aminokiselina koju ljudsko tijelo ne može samo da proizvede, a ključna je za proizvodnju hormona sreće serotonina i hormona sna melatonina, zbog čega se bundeva koristi u liječenju depresije.

Pritom, bundeva je svestrana namirnica, a prilikom kupovine potrebno je odabrati dobru sortu i dovoljno zrelu bundevu.

Veoma je ukusna, blagog i slatkog ukusa, koji se dobro slaže sa raznim jelima, a ono što je takođe impresivno kod nje jeste njena kremasta tekstura.

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Slobodni radikali su molekuli nastali metaboličkim procesom tijela. Iako veoma nestabilni, oni imaju korisne uloge, kao što je uništavanje štetnih bakterija. Međutim, prekomjerni slobodni radikali u tijelu stvaraju stanje zvano oksidativni stres, koji je povezan sa hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i rak.

Bundeve sadrže antioksidante, kao što su alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin. Oni mogu neutralisati slobodne radikale, sprečavajući ih da oštete ćelije.

Beta-karoten jača imunitet

Bundeva je puna hranljivih materija koje mogu da ojačaju imuni sistem. Kao prvo, bogata je beta-karotenom, koji se u telu pretvara u vitamin A. Naučne studije su dokazale da vitamin A jača imuni sistem i pomaže u borbi protiv infekcija.

Bundeva je takođe bogata vitaminom C, za koji se pokazalo da povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, pomaže imunološkim ćelijama da rade efikasnije i čini da rane brže zarastaju.

Pored dva pomenuta vitamina, bundeva je takođe dobar izvor vitamina E, gvožđa i folata – za koje se pokazalo da takođe pomažu imunološkom sistemu.

Puna je vitamina A i dobra je za vid

Sasvim je uobičajeno da vid slabi s godinama. Srećom, konzumiranje pravih hranljivih materija može smanjiti rizik od gubitka vida. Bundeva je bogata hranljivim materijama koje su povezane sa jačanjem vida iako telo stari.

Na primjer, njen sadržaj beta-karotena obezbeđuje telu neophodan vitamin A. Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina A veoma čest uzrok sljepila. Bundeva je takođe jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dva jedinjenja koja su povezana sa manjim rizicima od degeneracije makule, koja ima veze sa starenjem, kao i od katarakte.

Pored toga, sadrži i vitamine C i E, koji funkcionišu kao antioksidansi i mogu spriječiti slobodne radikale da oštete ćelije oka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 12:06