Prema tome, poželjno ga je više konzumirati i tokom dijete. Dijetetičarka Julia Zumpano iz Centra za ljudsku ishranu klinike Cleveland preporučuje pet porcija dnevno, a njena preporuka je u skladu sa smjernicama Američkog udruženja za srce.
Sherri Flynt, dijetetičarka i regionalna voditeljka ambulantne ishrane u Institutu za dijabetes AdventHealth dodaje da od preporučenih pet dnevnih porcija voća i povrća, trebali biste težiti da barem tri budu povrće bez skroba.
Naglasak se stavlja na povrće bez škroba, poput lisnatog zelenog povrća, paprike i brokule, jer sadrže manje kalorija, a više esencijalnih hranjivih tvari i vlakana od škrobnog povrća poput graška, kukuruza i krompira.
Još jedna značajna korist odnosi se na zdravlje crijeva. Naša crijeva sadrže brojne mikroorganizme koji su ključni za cjelokupno zdravlje. Konzumiranje više povrća osigurava tim mikroorganizmima korisne ugljikohidrate, fitokemikalije i vlakna, održavajući ih zdravima.
Kako jesti više povrća
Za sve one kojima bi povrće bilo privlačnije kada bi mu se dodali mesni proizvodi, mogu to učiniti tako što će povrće izmiksati ili ga fino narezati i umiješati u recepte za mesne okruglice. Možete dodati naribanu šargarepu, tikvice ili spanać što je lukav i ukusan način da natjerate i druge da jedu više povrća.
Pasiranje pasulja u kombinaciji s lukom, maslinovim uljem i jajetom ukusan je i dekadentan prilog, baš kao što se pita od spanaća u kombinaciji s bijelim lukom, lukom i jajetom lijepo uklapa u jednostavno tijesto.
Smutiji nisu samo za doručak, a miksanje pjenastog voćnog smutija za desert može uvjeriti čak i odraslu osobu da unese neke zdrave hranjive tvari. Uz to, možete dodati i šaku mladog spanaća.
Uključivanje povrća poput smrznutih tikvica, šaragrepe ili cvekle u vaše recepte za smuti može ponuditi značajno nutritivno poboljšanje za one koji žele istražiti druge mogućnosti.
Ovo povrće se dobro slaže s voćem i proteinskim bazama, prikrivajući njihov ukus, a istovremeno vaš smuti pretvara u obrok bogat dijetalnim vlakanima i esencijalnim hranjivim tvarima.
Poboljšajte svoje sendviče i tortilje slojevima zelenog povrća. Ako se pitate koje zeleno povrće odabrati, razmislite o spanaću, kelju, rukoli, crvenoj salati ili rimskoj salati jer nude više nutritivnih prednosti.
Takođe, mnogi stručnjaci smatraju potočarku najzdravijim povrćem koje možete jesti.
Za one koji uživaju u klasičnim mafinima za doručak, možete isprobati pametnu metodu za obogaćivanje vaših obroka u pokretu dodatnim povrćem.
Razmislite o pečenju peciva ili mafina s dodacima poput tikve, šargarepe ili tikvica. Ove opcije dodaju hranjiv element i donose vlagu i prirodnu slatkoću vašim pečenim proizvodima, čineći ih zdravijima i ukusnima.
Od kuvane brokule ili karfiola napravite pire i umiješajte u svoj omiljeni umak za nutritivnu vrijednost.
Ako vam je ostalo povrće od večere prethodne večere, postoji još jedan ukusan način da ga prenamijenite. Ubacite to povrće u omlet.
To smanjuje bacanje hrane i obogaćuje vaš doručak dodatnim ukusom i hranjivim tvarima. Paprike, spanać, pečurke i paradajz posebno su dobar izbor koji se dobro slaže s ovim jelima na bazi jaja.
