/ -SHUTTERSTOCK
25/11/2025 u 03:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stručnjaci otkrili: Vino uz obrok smanjuje holesterol, krvni pritisak i rizik od dijabetesa

Redovna konzumacija čaše crnog vina uz obrok može donijeti niz zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od dijabetesa, tvrde stručnjaci, među kojima je i pokojni dr. Majkl Mosli.

Prije svoje smrti, Mosli je vodio serijal na BBC Radio 4 "Just One Thing", u kojem je istraživao uticaj malih promjena u životnom stilu na zdravlje.

Tokom programa, dr. Mosli je naglasio da redovna konzumacija crnog vina uz obrok može imati pozitivan efekat: "U Izraelu su 2015. godine naučnici 224 dijabetičara koji nisu pili alkohol podijelili u tri grupe – one koji su pili crno vino, bijelo vino ili mineralnu vodu uz večeru svake večeri tokom dve godine. Konzumenti crnog vina pokazali su najbolje rezultate, sa značajnim poboljšanjima u holesterolu i, možda iznenađujuće, u kvalitetu sna".

Ali to nisu bile jedine prednosti. Neki ljudi koji su konzumirali crno vino primijetili su i bolju kontrolu nivoa šećera u krvi. Drugi istraživači iz Španije dokazali su da crno vino može poboljšati odgovor tijela na insulin, što pomaže bržem uklanjanju šećera iz krvi. Konzumacija uz obrok

Ako želite maksimalno da iskoristite prednosti, preporučuje se da pijete vino uz obrok, pri čemu je stručnjak naglasio da je to "mnogo bolje za vas nego da ga pijete samo".

Dugoročna studija na 312.000 odraslih pratila je konzumaciju vina uz obrok tokom 11 godina i pokazala da umjerena konzumacija smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tip 2 za 14 procenata.

Profesor Tim Spector, epidemiolog sa King's College London, dodaje da vino može pozitivno djelovati na crijevni mikrobiom: "Otkrili smo da su konzumenti crnog vina imali zdraviji i raznovrsniji crijevni mikrobiom od onih koji ga ne piju. Uopšteno gledano, konzumenti alkohola imali su lošiji mikrobiom od onih koji ne piju"

Ključ je u umjerenosti

Objasnio je da je crijevni mikrobiom jedan od rijetkih aspekata ljudskog tijela koji nije oblikovan genetikom, već spoljnim i prehrambenim faktorima. Zapravo, dokazi sugerišu da "crno vino može, u malim i umjerenim količinama, biti dobro za naš digestivni sistem."

Profesor Spector upozorava da umjerenost ostaje ključ svega: "Definitivno ne tvrdimo da je sam alkohol dobar za vas", rekao je, dodajući da se koristi gube pri konzumiranju više od tri čaše crnog vina dnevno.

Preporuka stručnjaka je čaša vina uz obrok nekoliko puta nedjeljno, po mogućnosti u manjim količinama: "Pričamo o tradicionalnim francuskim čašama za vino, gdje biste iz jedne boce dobili šest čaša", zaključio je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. decembar 2025 01:32