Znamenite zene okrugli sto / ZNAMENITE ZENE OKRUGLI STO - LAZAR RUZIC
20/06/2024 u 15:12 h
Marija GogićMarija Gogić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(FOTO) Nismo vratili dug graditeljkama crnogorskog društva

Svjesni smo koliko je crnogorsko društvo neravnopravno i koliko je pristuna diskriminacija žena i drugih ranjih grupa, kazala je predsjednica Upravnog odbora UCG Rajka Glušica

U okviru proslave jubileja - 50 godina Univerziteta Crne Gore, na Filozofskom fakultetu UCG održan je Okrugli sto  "Znamenite žene Crne Gore". Na okruglom stolu bilo je riječi o etnografiji roda i kulturnim arealima, Jeleni Balšić kao vladarki i pjesnikinji, Jeleni Petrović Njegoš kao vaspitnom modelu žene od Cetinja do Rima, emocijama u testamentu Đurđa Crnojevića iz 1499. godine prema supruzi Elizabeti, ženama na Univerzitetu Crne Gore, studijama roda u očima Mileve Filipović, ulozi crnogorske žene u vojno-političkom kontekstu sa istorijskim osvrtom i savremenim izazovima, te o temi "Omražene".

Pozdravne riječi na otvaranju Okruglog stola "Znamenite žene" uputila je dekanica Filozofskog fakulteta Tatjana Novović.

- Predstavlja mi zadovoljstvo sto smo se okupili da razgovaramo o ovakoj značajnoj temi, a to je status žene u istoriji, filozofiji, pedagagoji, a sve iz ugla razlicitih naucnih perspektiva  i ekspertiza današnjih uvaženih izlagača - kazala je Novović.

image

Znamenite zene okrugli sto

ZNAMENITE ZENE OKRUGLI STO - LAZAR RUZIC

Novović je kazala da se okrugli sto održava nakon okruglog stola koji je bio posvećen obrazovanju.

- Ovo jeste vrijeme da intezivno radimo na svim jedinicama i nadam se da ce biti jos okruglih stolova na ovu tematiku - poručila je.

Predsjednica Upravnog odbora UCG Rajka Glušica kazala je da Okrugli sto organizuje akademski program Studije roda koji je tek u osnivanju.

- Mi jesmo prošli sve organe Univerziteta, međutim tek smo u proceduri koja je krenula u institucijama prosvjete. Naša želja je bila da u kalendaru povodom osnivanja od 50. godina UCG organizujemo brojne naučne skupove, tribine, okrugle stolove, da ponudimo sto vise programa, kao i da proslavimo jubilej pola vijeka - kazala je.

Filozofski fakultet je priredio nekolika programa,  a mi smo željeli da se nađemo u tom kalendaru, dodala je.

- Što smo zamisli kao predstavljanje jedne teme Znamenite žena koji će nam biti inspiracija, jer postoji jedna istorija, jer su crnogorsko drustvo gradile i žene, ali im nikada nismo vratili dug i ne znamo ko su one bile - dodala je.

Želimo da ponudimo i predstavimo buduće profesore i saradnike na studijama roda i vodilli smo  se idejom da na tim studijima rade profesoori koji se bave studijama roda - kazala je Glušica.

image

Znamenite zene okrugli sto

ZNAMENITE ZENE OKRUGLI STO - LAZAR RUZIC

Smatram da je ovo istorijski i emancipatorski poduhvat, istakla je.

Istakla je da je UCG najrelevantija adresa koja može ovako da organizuje ovako ozbiljan studij, ali i da se zaostajalo jer nije bilo studijskog program o studijama roda.

Navela je da su odgovorili nekim strateškim dokumentima Vlade koji planiranim za rodnu ravnopravnost.

- Svi dokumenti traže postizanje ravnopravnosti i insistiraju na osnivanju studija roda – kazala je.

 Navodi da su osnivanjem odgovorili na zahtjeve međjunarodnih organizacija.

Dodaje i da su opomenuti iz UN da bi trebali da rade na dekonstrucijama rodnih stereotipa.

- Opominju nas i rodne inostrane institucije, kazala je.

Svjesni smo koliko je crnogorsko društvo neravnopravno i koliko je pristuna diskriminacija žena i drugih ranjih grupa, navela je.

- Mi smo studijama roda obogatili ponudu na UCG i nadam se da cemo generisati stručnjake koji će uspjeti da se izbore sa neravnopravnoscu u Crnoj Gori -  zaključila je Glušica.

Na okruglom stolu govorila je i prof. dr Lidija Vujačić, prof. dr Sonja Tomović-Šundić, prof. dr Vučina Zorić, prof. dr Marijan Premović, mr Milena Aćimić-Remiković, dr Jelena Mrkaić i mr Ksenija Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 14:51