/ - IGOR SLJIVANCANIN
17/12/2021 u 15:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адам Бечићу: Цијенимо напредак који је постигнут у Парламенту у протеклих 15 мјесеци

Посланици 27. сазива Скупштине Црне Горе формирали су Групу пријатељства са Парламентима ваших земаља, и ми смо спремни да даље унапређујемо сарадњу на нивоу парламента- казао је предсједник Бечић

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са амбасадорима Краљевине Белгије, Коенраадом Адамом и Краљевине Холандије, Јоостом Реинтјесом.

Напомињући да Црна Гора и Краљевине Белгија и Холандија, имају традиционално добре, пријатељске и партнерске односе предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић је констатовао да су билатерални односи Црне Горе са поменутим земљама и данас на одличном нивоу, те нагласио да наша земља цијени континуирана залагања и подршку коју Црној Гори у остваривању вањскополитичких циљева, најприје евроатланским и европским интеграцијама, дају Белгија и Холандија. У том контексту предсједник је изразио увјерење да ће таквим трендовима у међудржавним односима, додатан печат и допринос дати богато дипломатско искуство амбасадора, те исказао отвореност да се међудржавна сарадња у наредном периоду даље интезивира.

Предсједник Бечић је исказао задовољство и поводом остварене сарадње са предсједницом Сената Белгије, Стефани Дос, и предсједницом Представничког дома Белгије, Е. Тилије, чије посјете, како је истакао, у скаду са договреним, са радошћу очекује у скоријем периоду. Такође, Бечић је подсјетио и на недавну реализацију пројекта „Скупштина грађана“, који је, као иновативни инструмент за учешће грађана у процесу одлучивања и креирања политика, по први пут, на предлог и у сарадњи са Европским парламентом одржан у црногорском парламенту, парламенту земље која није чланица ЕУ. Том приликом, како је подсјетио предсједник Бечић, Скупштина Црне Горе је непосредно укључила грађане у свој рад, угостивши  посланике Европског парламента Владимира Билчика, Тајса Ројтена и Данијела Фројнда.

-Посланици 27. сазива Скупштине Црне Горе формирали су Групу пријатељства са Парламентима ваших земаља, и ми смо спремни да даље унапређујемо сарадњу на нивоу парламента- казао је предсједник Бечић.

Бечић је упознао амбасадоре са политичким дешавањима која су обиљежила период уназад 15 мјесеци, и историјском смјеном власти у нашој земљи, констатујући да су управо изборни процес и смјена власти која је протекла мирно и демократски, потврда да је „Црна Гора савладала лекције у демократском сазријевању”, те нагласио да је нова већина снажно посвећена европским, евроатланским интеграцијама, те регионалној сарадњи, што су и неупитне окоснице спољнополитичког опредјељења наше земље.

-Црна Гора има убједљиво најбоље претпоставке да буде прва наредна чланица ЕУ, што потврдјују и конкретни, испоручени резултати. Таква одлука била би значајна и за Црну Гору и за Западни Балкан и за ЕУ, и била би протврда да процес проширења живи у пракси- казао је Бечић.

Говорећи о новинама у парламентарном дјеловању уназад годину и по, предсједник Бечић је истакао да је видљиви напредак Скупштине Црне Горе у дијелу транспарентности, отворености и јавности рада као и јачања и унапређења надзорне улоге парламента до краја препознат и признат у међународној и домаћој јавности. Он је прецизирао да су осавремењавање и модернизација праламента, обухватили бројне сфере парламентарног живота и функционисања, па је тако приведена крају дигитализација законодавног процеса, уведен Парламентарни канал, обезбијеђен директнан пренос свих скупштинских радних тијела, комисија, институционализоване представке, редизајнирана скупштинска интернет презентација, уведен пројекат е-петиција, побољшани услови за рад посланика, као и услови за медијско праћења парламентарног живота.

Предсједник је нагласио и да је значајан напредак направљен у дијелу креирања рјешења која се тичу унапређења у сфери родне равноправности, побољшања положаја особа са инвалидитетем и права које оставарују припадници мањинских народа. Измјенама Пословника, прецизирао је Бечић, јачани су контролни и надзорни механизми Скупштине, кроз увођење нових контролних института, а омогућена је и већа проходност опозиционих аката. 

Изванредни и опуномоц́ени амбасадор Краљевине Белгије у Црној Гори Коенраад Адам је констатовао да је данашња посјета, потврда добрих односа двије земље, те напоменуо да као представници Европског парламента посебну пажњу поклањају парламентарном раду, „будући да је парламент важан дио друштва и кичма демократије сваког друштва”.

-Цијенимо напредак који је постигнут у претходних годину и по и то најприје све оно што је реализовано и постигнуто у вашој институцији - Скупштини Црне Горе- поручио је амбасадор Адам, додајући да га додатно радује сазнање да је земља успјела да, упркос епидемиолошкој кризи, очува економску стабилност.

Он је истичући да је сагласан са оцјеном да је Црна Гора најнапреднија земља кандидат, сугерисао да је важно управо у овом тренутку направити још кокретнији помак, те оцијенио да је неопходно успоставити потребан политички дијалог који би омогућио да у Скупштини буду донијете потребне важне одлуке. 

Амбасадор Адам је поздравио избор посланика Ервина Ибрахимовића за потпредсједника Скупштине.

Интересујући се за политичке прилике у земљи нерезидентни амбасадор Холандије у Црној Гори Јоост Реинтјес, је посебан интерес показао за проналажење рјешења које би могло да послужи као мост за превазилажење политичких разлика, те сугерисао да постоји расположење да се у томе помогне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 19:26