Filip Adžić / - FILIP ADžIć
07/06/2023 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Adžić: Dobili smo informaciju da prijateljstvo Spajića i Do Kvona traje pet godina

Današnja vanredna sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost bila je konstruktivna i efikasna, ne misli da je nacionalna bezbjednost Crne Gore ugrožena, kazao je Abazović. Adžić je naveo i da će ispitati informaciju da postoje dokazi o finansiranju kampanje

Opravdano je što sam sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, jer ne vidim potrebu za tajnost i da samo ja imam uvid u pismo južnokorejskog državljanina Do Kvona, kazao je premijer Dritan Abazović nakon sjednice Vijeća.

Do Kvon je u pismu naveo da je kripto zajednica pomagala određene političke subjekte u Crnoj Gori, kazao je Abazović.

- Ne radi se o jednoj, nego o više osoba koje djeluju ili su djelovale na teritoriji Crne Gore, naveo je Abazović.

On je kazao da su do sada više puta na sjednicama Vijeća govorili o ruskom uticaju, ruskom novcu ili novcu iz regiona za izborni proces.

- Mislim da je krajnje odgovorno da se i o ovoj temi razgovara. Ostaje da utvrđuju nadležni organi šta će biti. Današnja vanredna sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost bila je konstruktivna i efikasna, ne misli da je nacionalna bezbjednost Crne Gore ugrožena, kazao je Abazović.

Istakao je da je pred članovima pročitao pismo, potom se otvorila rasprava, jer se tamo navodi da je "kripto-zajednica plaćala, odnosno pomagala određene političke subjekte”.

- Vjerovatno u uređajima koji su korejskom državljaninu oduzeti prilikom hapšenja leži istina. Ali je pravo pitanje ko je Do Kvonu dozvolio da uđe u Crnu Goru, naveo je Abazović, dodajući da je Do Kvon imao više dokumenata kod sebe, i ona su oduzeta.

Kako je rekao, nijesu htjeli da nešto što su dobili od čovjeka koga nikad nijesu vidjeli, bude predmet neke političke trgovine poslije izbora.

- Mislim da je najveći interes da se utvrde sve činjenice. Ukoliko nema ničeg spornog potrošili smo sat ili sat i po vremena, rekao je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da je prilikom hapšenja kod Do Kvona nađeno više falsifikovanih dokumenata.

- Kada je iskoristio dokument koji je na njegovo pravo ime tada je i lišen slobode, naveo je on.

Adžić je dodao da u kojem god momentu da se ova situacija desila dobila bi neki politički kontekst.

- Ako imamo informaciju da se neko, mi moramo reagovat. Ako smo reagovali kada je u pitanju DPS, DF, zašto bi drugačije reagovali kada je u pitanju PES. Dobili smo preciznu informaciju da prijateljsktvo Spajića i Do Kvona traje pet godina, da su se sastajali u porodičnoj atmosferi, da su se sastali i nakon momenta kad je bio na potjernici, imamo i ulicu u Beogradu u kojoj su se sastali, ko misli da je to trebalo da se prećuti? Ukoliko sve ovo nije tačno, treba demantovati, ako ne postoji lako će se demantovati. Naša namjera nije da nanesemo štetu nego da štitimo državni interes, istakao je Adžć.

Dodao je da je potpuno identična priča bilakada je lišen slobode Milo Božović, da je u pitanju politički kontekst, kao i za aferu "Stanovi".

- Ako bi se vodili time da u predizbornom momentu ne preduzimamo aktivnosti, ništa se ne bi radilo, naveo je on.

Kako je dodao, imaju informaciju da se u lap topu nalaze informacije o poslovanju Spajića i Do Kvona.

- Možda je to potpuno legalnio, ali treba ispitati. Imamo informaciju da postoje dokazi o finansiranju kampanje, to ćemo ispitati, naveo je on, a o cifri koja se 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:59