Амбасада САД-а / NIKOLA SAVELJIC
24/01/2022 u 20:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амбасада САД: Политички лидери да избјегавају запаљиву националистичку реторику

Такође је поновљен став да ће Сједињене Државе сарађивати “са било којом демократски формираном владом која осигурава напредак Црне Горе на евроатлантском путу

Америчка амбасада у Подгорици позвала је политичке лидере у Црној Гори да избјегавају запаљиву националистичку реторику и да раде заједно на путу напријед за земљу, јавља Glas Amerike.

На питање Гласа Америке да ли су Сједињене Државе забринуте да би, у свијетлу свакодневних протеста и раста политичких и етничких тензија, нестабилност у Црној Гори могла додатно да се погорша, из амбасаде је поручено да “пажљиво прате ситуацију у Црној Гори, али да пут напријед морају да утврде њени изабрани лидери кроз дијалог и у складу са демократским процесима”.

-Позивамо политичке лидере да се издигну изнад идентитетске политике, избјегавају запаљиву националистичку реторику и раде заједно у интересу јавности, да би понудили конструктиван, продуктиван пут напријед за црногорски народ- наведено је из амбасаде за Глас Америке.

Такође је поновљен став да ће Сједињене Државе сарађивати “са било којом демократски формираном владом која осигурава напредак Црне Горе на евроатлантском путу, што обухвата убрзање процеса приступања Европској унији, јачање чланства у НАТО-у и давање подршке заједничким вриједностима”.

Из америчке амбасаде је саопштено и да у овом тренутку нема планова за посјету замјеника помоћника америчког државног секретара и специјалног изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара Црној Гори. Црногорски медији су раније јавили да ће Ескобар доћи у Црну Гору почетком фебруара.

Ескобар је у недавном интервјуу за Глас Америке рекао да ће решавање актуелне кризе у Црној Гори зависити “од лидера земље и од гласача”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:53