ilustracija / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
02/07/2024 u 20:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Analitičar iz Zagreba: Nema šanse da inicijativa o zabrani ulaska crnogorskim poslanicima bude usvojena

Rezolucija o Jasenovcu, koju je usvojio crnogorski parlament, pogrešno je projektovana, a zamišljena je i naivna i nebezumna politička akcija, smatra politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.

Podsjetimo, Miro Bulj, poslanik Mosta u Saboru Hrvatske, uputio je danas u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac proglasili nepoželjnim u Hrvatskoj, "personom non grata".

Puhovski je u izjavi za Radio Crne Gore kazao da je Bulj poznat kao "klaun u Hrvatskom saboru, pa je sada zaključio da je njegovo vrijeme da se on malo istakne", prenosi portal RTCG.

-Stoga je predložio nešto što nema nikako šanse da bude usvojeno. To uopšte nije smisleno. O tome ni govora da će se to zaista dogoditi-rekao je Puhovski. 

Spajić za Politiko: Rezolucija o Jasenovcu nam definitivno šteti

Po njegovim riječima, stari filozof je rekao da ludilo djeluje kao zarazna bolest, pa se ta izreka na konkretnom slučaju crnogorsko-hrvatskih i hrvatsko-srpsko-crnogorskih odnosa ponovo pokazala na djelu. 

Za usvojenu Rezoluciju o Jasenovcu kaže das je "iz prsta ispiana i da se bavi nečim što već davno nije tema".

-Rezolucija je nepismena i pogrešno sročena. Sve je to zbrzano da bi se obavili nekakvi poslovi o smanjivanju pritiska na Srbiju- tvrdi on. 

Puhovski navodi da je reakcija sa hrvatske strane očekivana i puna nezadovoljstva i to sa punim pravom.

-Ipak, i tim reagovanjima nema jedne bitne rečenice koja je trebala stajati u hrvatskoj reakciji, a ta rečenica je trebalo da glasi - "Istina je da se dogodio genocid u Jasenovcu". Savremena hrvatska država to već odavno osuđuje i u svom Ustavu se deklarisala kao država koja je nastala nasuprot takozvanoj NDH"-podsjetio je Puhovski. 

Podsjetio je i na pritisak iz Brisela, osvrnuvši se na otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

-Na neki način, sve što se dogodilo oko rezolucije je ilustracija ovog ludila koje je krenulo. Sve je ovo zamišljena bezumna politička akcija- zaključio je Puhovski. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 20:23