Јelenka Andrić / - PRIVATNA ARHIVA
23/08/2024 u 11:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Andrić: Manjak argumentacije i višak histerije Pokreta za Podgoricu

Poslanica "Pokreta Evropa sad" Jelenka Andrić kazala je da saopštenja "Pokreta za Podgoricu", u kojem su "agresivno pokušali da se obračunaju sa njom", i zakonskim rešenjima na temu obrazovanja, karakteriše manjak argumentacije i višak histerije.

- Posebno je naglašena ironija u pokušaju da me sa bivšim režimom povezuju oni ljudi koji su prije svega nekoliko sedmica pred očima javnosti bili tasteri DPS-a i glasačka posluga DPS-a u skraćivanju mandata demokratskoj vlasti u Podgorici. Štaviše, s obzirom na to da me ovih dana najviše napada upravo vodeća stranka bivšeg režima, odbornici Jakova Milatovića izgledaju kao da su pritrčali u pomoć svojim kolegama iz DPS-a na napadu na mene- navela je ona.

Ističe da nema nikakav problem sa tim, ali će zbog interesa javnosti više pažnje posvetiti temi. 

- Na jednu od najvažnijih činjenica povodom zakonskih rešenja, ukazala je Uprava za inspekcijske poslove, a tiče se nefunkcionalnosti postojećeg rješenja. U praksi se dešavalo da Prosvjetna inspekcija traži od školskih odbora da razriješe direktore škola zbog nezakonitog rada ili zloupotrebe službenog položaja, a da se odbori jednostavno ogluše na to! U nekim slučajevima školski odbori su birali direktore koji ne ispunjavaju uslove, a ni u tim slučajevima postojeći zakon ne omogućava mjere i radnje kojima bi se ispoštovao zakon jer su odbori nakon mišljenja nadležne inspekcije birali iste kandidate- istakla je Andrić.

Kako navodi, priča kako će se novim zakonom vršiti politički izbor direktora nije održiva iz više razloga.

- Prvo, aktuelni direktori neće biti smijenjeni, ako stručno obavljaju svoj posao. Drugo, po prvi put od kako je ove države uvode se kriterijumi za izbor direktora čime se vraća povjerenje u institut konkursa. Uvođenjem pravilnika i javnosti postupka izbora povećava se transparentnost i objektivnost koji treba da omoguće da najbolji kandidati budu direktori, a ne oni kojima su članovi odbora naklonjeni iz ma kojeg razloga. Na kraju, kada su u pitanju ustavna ovlašćenja i politička doslednost, podsjećam odbornike PzPG, da je njihov šef prije samo godinu dana kazao da neće učestvovati u kampanji za parlamentarne izbore jer želi da bude, citiram, predsjednik svih građana. A danas najavljuje učešće na izborima u Podgorici. Iz onoga što je on sam kazao, proizilazi jasan zaključak: Jakov Milatović ne želi da bude predsjednik svih građana, a to je uostalom minulih mjeseci svojim djelovanjem i potvrdio- navela je Andrić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:45