/ - SD
17/04/2023 u 15:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Babaić: Crna Gora da bude dio EU, a ne Otvorenog Balkana

Babaić je poručio da je mnogo važno da Crna Gora ostane čvrsto posvećena svom putu ka članstvu u EU, koje donosi brojne benefite za državu, uključujući ekonomski prosperitet, jačanje institucija i vladavine prava, kao i pristup fondovima za razvoj

Ulazak u projekat poput Otvorenog Balkana suspendovao bi dosadašnje napore Crne Gore usmjerene ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i unazadio posvećenost ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog prioriteta, ocijenio je član Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) Onur Babaić.

On je poručio da je mnogo važno da Crna Gora ostane čvrsto posvećena svom putu ka članstvu u EU, koje donosi brojne benefite za državu, uključujući ekonomski prosperitet, jačanje institucija i vladavine prava, kao i pristup fondovima za razvoj.

“Ulazak u projekat poput Otvorenog Balkana suspendovao bi dosadašnje napore Crne Gore usmjerene ka članstvu i unazadio našu posvećenost prema ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog prioriteta Crne Gore, odnosno članstva u EU”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Babaića, Otvoreni Balkan za Crnu Goru znači udaljavanje od EU i njenih temeljnih vrijednosti.

Umjesto toga, kako je naveo, Socijaldemokrate se zalažu za jačanje veza sa EU i intenziviranje reformi kojima će se finalizovati članstvo u Uniji, kao i poštovanje Berlinskog procesa, čiji je cilj uspostavljanje standarda u skladu sa pravnim tekovinama Unije.

“Ne smijemo zaboraviti na ono što su tekovine EU i činjenicu da Crna Gora suštinski pripada porodici evropskih država, kao i da se gotovo 80 odsto građana izjašnjava da podržava put Crne Gore ka učlanjenju u EU”, zaključio je Babaić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 21:00