Aleksa Bečić / - DJORDJE CMILJANIC, Vlada
21/02/2024 u 20:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić: Vraćeno povjerenje građana u crnogorske institucije

To je proces koji se ne može završiti preko noći, niti on zavisi od jednog čovjeka. Svi imamo odgovornost da damo svoj doprinos, jer jake institucije, građanski snažno i pomireno društvo, ekonomski socijalno uzdignuti građani, kao i očuvanje i unapređenje dostignutih društveno-političkih sloboda jesu temelji vječnosti i zalog za budućnosti svih nas i onih koji će nas naslijediti, istakao je zamjenik premijera

Najznačajniji rezultata koje je Vlada postigla u proteklih 100 dana su postizanje političke stabilnosti i smirivanje tenzija u društvu, što je omogućilo sprovođenje reformi u pravosuđu deblokadom ključnih institucija koje su nakon više godina izašle iz v.d. stanja, kazao je zamjenik premijera i potpredsjednika Vlade Crne Gore Alekse Bečića tokom susreta sa predstavnicima respektabilnih Think Tank organizacija iz Evrope.

On je, upoznavši ih sa dosadašnjim radom 44. Vlade Crne Gore, ukazao na još jednu važnu činjenicu, a to je da je obezbijeđen i sproveden demokratski i evropski popis stanovništva.

- Rezultati koje smo postigli umnogome su nadišli mnoga očekivanja i definitivno da smo u prvih 100 dana opravdali ukazano povjerenje građana da rukovodimo društvenim procesima u Crnoj Gori.

Pored toga što je uspostavljena puna funkcionalnost i legitimnost Ustavnog Suda, Sudskog savjeta, VDT-a i Centralne banke, ovo su zapravo bili jedni od najvažnijih koraka ka vraćanju povjerenja građana u crnogorske institucije. To je proces koji se ne može završiti preko noći, niti on zavisi od jednog čovjeka. Svi imamo odgovornost da damo svoj doprinos, jer jake institucije, građanski snažno i pomireno društvo, ekonomski socijalno uzdignuti građani, kao i očuvanje i unapređenje dostignutih društveno-političkih sloboda jesu temelji vječnosti i zalog za budućnosti svih nas i onih koji će nas naslijediti - istakao je zamjenik premijera.

Komentarišući odlične rezulatate postignute u sektoru bezbjednosti, Bečić je istakao da "konkretni rezultati koji proizilaze iz naše svakodnevne hrabre i odlučne borbe i brojnih akcija protiv organizovanog kriminala i korupcije u odličnoj saradnji sa tužilaštvom, najbolji su odgovor na političke preformanse kojima se u jednom dijelu javnosti pokušavala stvoriti pogrešna percepcija stanja u bezbjednosnom sektoru, sa ciljem minimiziranja ostvarenih uspjeha i usporavanja reformskih procesa".

Rezultati kojima svakodnevno svjedočimo su, kako je naveo, najbolji odgovor na sve opstrukcije i pokušaje skretanja pažnje sa suštine, ali i školski primjer partnerskog odnosa i kvalitetne saradnje između sektora bezbjednosti, SDT-a i drugih nadležnih tužilaštava.

- Naše zajedničke aktivnosti su dokaz da u Crnoj Gori više nema zaštićenih ni nedodirljivih. Ne interesuje nas kako se neki pojedinac ili kriminalna grupa zove, jer nemamo obavezu prema bilo kome osim prema našoj državi i njenim građanima. Drago mi je da smo to po ko zna koji put potvrdili i djelima - kazao je Bečić.

Istakao je da je Vlada snažno posvećena, što rezultati potvrđuju, i kontinuiranom čišćenju bezbjednosnog sektora i drugih djelova sistema od uticaja i filtracije kriminala i korupcije, jer je prošlo vrijeme brukanja časnih uniformi naših bezbjednosnih službi i služenja kriminalnim strukturama.

- Iskoristićemo veliku evropsku šansu koja nam se ukazala. Svi kapaciteti Vlade su podignuti i usmjereni sa ciljem da dobijemo IBAR odnosno ispunjenost privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, a odmah nakon toga i krenemo sa zatvaranjem poglavlja.

Crna Gora nezaustavljivo korača ka 28. članici EU i hvala vam kao uglednim tink tenk organizacijama i našim partnerima iz Berlina, Pariza, Haga, Brisela i drugih gradova i zemalja što nam pomažete na tom putu - zaključio je Bečić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:03