/ - VLADIMIR BILčIK (FOTO: TVCG)
09/02/2023 u 11:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bilčik: Nesposobnost političara zaustavlja napredak Crne Gore

Ako me pitate, da li je prošlo i previše vremena? Da jeste. Ali, da li postoji rešenje? Da, postoji. I ovo je dobar i važan znak. A najvažnija vijest je da su samo dijalog i konsenzus, koji uključuju i opoziciju i vladajuću većinu u direktan razgovor i dogovor koji prevazilazi političke razlike u Parlamentu, jedini put naprijed

Crna Gora treba da se kreće naprijed i mora pronaći odgovore na probleme sa kojima se suočava, poručio je predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, evropski poslanik Vladimir Bilčik za Gradsku TV

Kako je dodao, u Briselu ne postoji institucija, niti osoba koja bi umjesto vas donijela takve odluke. Sve je u rukama političara, napredak Crne Gore, prema njegovoj ocjeni, trenutno zaustavlja nerad i nesposobnost političara da donose važne odluke. Uvjeren je, kaže, da je jedini kredibilan put za izlazak iz krize i napredak u evropskim integracijama dogovor o novim parlamentarnim izborima.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo da se juče susretnem sa četiri poslanika koji su boravili u Briselu kao dio delegacije Skupštine građana. Neformalno smo razgovarali o situaciji u zemlji i ohrabrila me vijest koja je stigla iz Crne Gore. Koliko sam shvatio, izgleda da postoji široka saglasnost oko sva četiri kandidata za nove sudije Ustavnog suda. I ja, kao i drugi političari koji blisko sarađuju sa Crnom Gorom, pozdravljamo ove vijesti i podstičemo Parlament da što prije održi sjednicu. Ovo je urgentno pitanje – da Ustavni sud bude u potpunosti kompletiran, uoči predsjedničkih izbora. Naravno, tu su i lokalni izbori, čiji rezultati ni nakon nekoliko mjeseci nijesu ozvaničeni. Postoji niz pitanja koja su i dalje kontroverzna, uključujući izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, koje smo žestoko kritikovali, rekao je Bilčik.

Naveo je da je krajne vrijeme da Crna Gora ima funkcionalni Ustavni sud.

- Nadam se da će, najkasnije do kraja ovog mjeseca, biti jasnih pomaka u tom pravcu, što ćemo i pozdraviti. Ako me pitate, da li je prošlo i previše vremena? Da jeste. Ali, da li postoji rešenje? Da, postoji. I ovo je dobar i važan znak. A najvažnija vijest je da su samo dijalog i konsenzus, koji uključuju i opoziciju i vladajuću većinu u direktan razgovor i dogovor koji prevazilazi političke razlike u Parlamentu, jedini put naprijed. Crnoj Gori je, za ovu odluku, potrebna ustavna većina i bilo bi idealno da sudije dobiju što širu podršku u Parlamentu, jer će to Ustavnom sudu dati široki legitimitet i u narednim godinama, istakao je Bilčik. 

Kazao je da Crna Gora prolazi kroz političku, ustavnu i institucionalnu krizu.

- Zato što nekoliko institucija nije ni legitimno ni u potpunosti uspostavljeno. Tako da bi bilo žalosno ako bi se ta kriza produbila. I zato kažem, hajde da razgovaramo posle 27. februara, jer se nadam da ćemo do tada dobiti jasan, dobar, demokratski i evropski odgovor. Ohrabrio me je, iskreno, i neformalni razgovor ovdje u Briselu sa četiri poslanika koji su došli da podrže projekat Skupštine građana, na kojem mi iz Evropskog parlamenta, sa Skupštinom Crne Gore, radimo od 2021. godine i nadam se da će taj duh razumijevanja ozbiljnosti situacije u ovo prelomno vrijeme prevladati i zemlja će početi da pruža odgovore, istakao je Bilčik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 16:31