Радојевић / Фото: Радоје Живковић
06/10/2021 u 19:09 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бивша директорица Монстата комисије за попис расформирала док је била на боловању

За пет дана, од последње сjединице комисиjе ниjе могао бити угрожен попис, каже Гордана Радојевић

Бивша директорица Управе за статистику (МОНСТАТ) Гордана Радојевић 15. септембра ове године, неколико дана након што је Министарство финансија и социјалног старања покренуло иницијативу за њену смјену, донијела је одлуку да се расформира више комисија за припрему пописа иако је у том тренутку била на боловању, потврђено је за "Дан" из тог ресора.

У министарству, којим руководи Милојко Спајић, "Дану" је речено да су комисије расформиране, а остала је само једна, те сматрају да је на овај начин бивша директорица, када је била суочена са смјеном, покушала да наводно саботира спровођење пописа и поступак врати уназад.

image

Спајић

Фото: Срђан Бољевић

На другој страни, Радојевић негира да је хтјела било шта да саботира, већ да је све урађено по процедурама и закону.

"Дан" је имао увид у записник са сједнице Комисије за руковођење припремом и реализацијом пописа становништва, станова и домаћинстава одржане, 15. септембра, којом је пресједавала Радојевић, иако је раније изјавила да је у том периоду била на боловању.

На тој сједници је дефинисан став да је потребно минимално шест мјесеци од ступања на снагу Закона о попису за реализацију дефинисаних задатака. На сједници су увојени и закључци о томе да се расформира неколико комисија за попис.

– Директорица Завода за статистику донијела је одлуку да се расформирају комисије за припрему пописа (методолошка, ИТ, организацију и комуникацију) и њихов рад прекине закључно са 15. септембром, до формирања нових које ће бити основане када период реализације пописа буде познат. Разлог овој одлуци је кашњење у другим истраживањима и непознат период реализације пописа становништва – наводи се у закључку.

Тврди да ништа није угрозила

Радојевић каже да је као одговорно лице институциjе била против начина на коjи се почео припремати и спроводити попис становништва од 3. септембра ове године, на шта је упозорила министра финансиjа званичним дописом.

– На последњој сjедници комисиjе коjом сам руководила у своjству директорице, 15. септембра, дониjели смо одлуку да се расформираjу посебна стручна радна тиjела, односно комисиjе, а да се припреме наставе одвиjати у оквиру сектора/службе коjој пипреме пописа припадаjу. Главна комисија, потом Комисиjа за припрему закона, као и Комисиjа за ажурирање просторног регистра настављаjу са радом. За пет дана, од последње сjединице комисиjе коjом сам руководила до 20. сепембра, ниjе могао бити угрожен попис, а професионалног мишљења сам да стручна тиjела и њихов састав треба да бира ново одговорно лице Управе за статистику – казала је она.

У записнику се констатује да главна комисија, којом руководи директорица, наставља са радом до 15. октобра, а одлучено је да послове пописа до формирања нових комисија води искључиво одсјек за демографије и миграције. Такође, једна службеница у Управи задужена је да 15. септембра затвори електронску архиву пописа, а друга да расформира комисије.

Радојевић у изјави за "Дан" каже да њеним радњама припрема пописа није заустављена, већ да расформиране комисије треба да формира ново одговорно лице Управе за статистику.

– У периоду од 15. септембра припреме пописа становништва ниjесу заустављане. Попис jе припремао сектор/служба у чиjоj надлежности се исти налази сходно правилнику о систематизациjи радних мjеста, као и комисиjе коjе ниjесу расформиране, а тиме су наставиле са радом и након 15. септембра (главна комисиjа, потом Комисиjа за припрему закона, као и Комисиjа за ажурирање просторног регистра). Гордана Радоjевић као директорка Монстата и одговорно лице за припрему пописа у периоду од децембра 2018. до 20. септембра 2021. године, када ме jе Влада Црне Горе разриjешила дужности директорице МОНСТАТ-а, ниjе била против пописа становништва нити га jе успоравала. Попис становништва чини саставни дио плана рада МОНСТАТ-а, односно годишњег плана званичне статистике за 2021. годину. Таj план рада за 2021. годину предложио jе МОНСТАТ, а Влада Црне Горе усвоjила краjем децембра 2020. године. Много раниjе од тога, али и током 2021. године предузете су све радње у МОНСТАТ-у да се припреми попис становништва у Црноj Гори 2021. године – казала је Радојевић у писаној изјави за "Дан".

Она наглашава да су у МОНСТАТ-у завршили низ активности везаних за попис и то "пробни попис становништва у периоду од 1. до 15. априла 2019. године", сукцесивно по фазама формирана је организациона структура за припрему и реализациjу пописа у МОНСТАТ-у, почев од децембра 2018. у чиjем раду је учествовало око 40 запослених, пипремљен је Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова у 2021. години и достављен Министарству финансиjа 5. априла 2021. године, одмах по усваjању програма рада Владе. Истиче да је ангажован ЕУ експерт да оциjени инструменте коjи су коришћени у пробном попису становништва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:31