Žozep Borelj / - EPA
06/07/2023 u 11:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Borelj: Crna Gora konzistentno pokazuje da bira put ka EU

On je zahvalio Đukanoviću na dobroj saradnji proteklih godina.

Crna Gora konzistentno pokazuje da bira put ka Evropskoj uniji (EU) kao strateški pravac i budućnost za svoj narod, kazao je visoki predstavnik za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku EU Žozep Borelj, prenosi MINA.

Iz kancelarije bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kazali su da mu je Borelj zahvalio na pismu koje mu je uputio povodom završetka mandata.

Borelj je, kako se navodi, rekao da je EU odlučna u namjeri da štiti mir i stabilnost i da radi na ostvarivanju prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

On je kazao da EU izuzetno poštuje partnerstvo Crne Gore kao susjeda, saveznika, i buduće države članice.

-Cijenim vaša dugogodišnja nastojanja da približite Crnu Goru i EU, i da Crnu Goru dovedete do toga što je danas – predvodnik u procesu pristupanja EU- rekao je Borelj.

On je, u pismu Đukanoviću, naveo da vjeruje da im je zajednička snažna odlučnost da Crna Gora dobije svoje mjesto u EU.

-Bezbjedonosni izazovi sa kojima se danas u Evropi suočavamo pokazuju koliko je značajno da smo jedni uz druge- kazao je Borelj.

Kako je naveo, EU pozdravlja kontinuiranu punu usklađenost Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjedonosnom politikom.

-Crna Gora konzistentno pokazuje da bira put ka EU kao svoj strateški pravac i budućnost za svoj narod- rekao je Borelj.

On je zahvalio Đukanoviću na dobroj saradnji proteklih godina.

Prema riječima Borelja, Evropska služba za spoljne poslove nastaviće da pruža podršku naporima da se Crna Gora zadrži čvrsto na putu ka EU i da se prodube reforme koje su obavezne kako bi država napredovala u procesu EU integracija.

-Posvećen sam i nastavku naše saradnje, radu na stabilnosti i prosperitetu, da učinimo da budućnost Crne Gore u EU postane stvarnost, što ostaje naš zajednički cilj- naveo je Borelj u pismu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:27