/ - Бранка Бошњак
09/05/2023 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjak: Crna Gora u svom aktuelnom, ali i u svom istorijskom kodu, stremi vrijednostima EU

Ovaj dan nas i opominje i podsjeća na sve ono što je prethodilo pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i što je ispisalo sive stranice istorije u kojima hladnom statistikom nestaju milioni ljudskih žrtava, milioni prilika, kazala je Bošnjak

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak, obratila se povodom Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom:

- Nije slučajnost što se dvije velike istorijske prekretnice vezuju za isti dan, 9. maj, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Prvi se simbolički vezuje za prve korake u nastanku EU, a drugi, za poraz nacističke ideologije, što je jasna poruka da se samo  u jedinstvu, toleranciji, kulturološkoj i nacionalnoj raznorodnosti  i saradnji  može graditi konstruktivno društvo i politički entitet kakav danas prepoznajemo u EU - kazala je ona.

Kako navodi, sa druge strane, ovaj dan nas i opominje i podsjeća na sve ono što je prethodilo pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i što je ispisalo sive stranice istorije u kojima hladnom statistikom nestaju milioni ljudskih žrtava, milioni prilika, darova i volja za životom, nečijih kćeri, sinova, očeva, majki, prijatelja, djece...

- Zato je važno da ne zaboravimo istorijske poruke i njihova istinska značenja, da ne zaboravimo ono što smo morali da naučimo kroz stradanje, patnju, krv i muku i da gradimo budućnost EU, u kojoj nedvojbeno vidimo svoj put, stremeći idealima dobra, pacifizma, političkog pluralizma, međuetničke i inetrkulturalne tolerancije i jedinstva, demokratije. Da se borimo protiv pošasti nasilja, diktature, centralizma, radikalnog autoritativnog nacionalizma, šovinizma, ekstremizma i svih onih devijantnih društvenih i ideoloških pojava koje se na kraju uvijek pretvaraju u kiklope koji bespoštedno odnose ljudske živote. Da se borimo za ideale oplemenjenog čovjeka i društva, nauku, kulturu, umjetnost, ali i društvo vladavine prava i socijalne pravde, boljih ekonomskih prilika i blagostanja - navela je Bošnjak.

Kako se dodaje, Crna Gora i u svom aktuelnom, ali i u svom istorijskom kodu, stremi vrijednostima EU. Iako geografski mala država,  kroz dugački istorijski kontinuum,  nemalim žrtvama u Drugom svjetskom ratu u borbi protiv fašizma, svojim hrabrim i odvažnim primjerom i djelovanjem, dala je veliki doprinos afirmaciji temeljnih vrijednosti EU, u kojoj prepoznaje nedvosmisleno svoju budućnost.

- Zato, u ime Skupštine Crne Gore, i u svoje ime, čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, sa željom da nam ovi veliki datumi uvijek budu i ponos, simbolički orijentir u našim političkim i ideološkim stremljenjima, ali i nezaborav  jednog mračnog istorijskog poglavlja, opomena u vremenima izazova da se pred pravim vrijednostima korača hrabro i beskompromisno, sa nadom, vjerom i optimizmom - poručila je Bošnjak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:23