Sastanak sa Zenovićem i Božovićem / - PES
15/04/2024 u 11:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Poslanici Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić i Darko Dragović najavili su povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO.

Prethodno je Pokret Evropa sad predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojima je predviđeno da sudija Ustavnog suda stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 67 godina i 15 godina staža osiguranja.

Međutim, nakon sastanka sa glavnim pregovaračem Crne Gore sa Evropskom unijom Predragom Zenovićem, pregovaračem za temeljna poglavlja Bojanom Božovićem poslanici Čarapić i Dragović najavili su povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO.

Oni su sa Zenovićem i Božovićem razgovarali o najavljenim izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje predviđaju da se starosna granica za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda podigne sa 65 na 67 godina, a glavni pregovarač je upoznao poslanike sa reformskim procesom u oblasti vladavine prava, koji, između ostalog, treba da reguliše uslove rada nosilaca pravosudnih funkcija, te da bi uslove za penziju sudija Ustavnog suda, uz široke konsultacije, trebalo regulisati u sklopu ove agende i dinamike.

- Poslanici su se usaglasili da je ovo bolji pristup i najavili su povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO, kako bi otvorili put ka uspostavljanju dugoročnog i sistemskog rješenja. Sagovornici su saglasni da su intervencije u ovom dijelu poželjne, kako bi se zaustavila tradicija zloupotreba koja već duži niz godina prati upravo ovaj segment rada Ustavnog suda, što je bila i isključiva intencija predlagača izmjena ovog zakona. Na sastanku je apsostrofirano i da Crna Gora ne smije da se nađe u još jednoj ustavnoj krizi, te da opozicija i parlamentarna većina ne treba da dozvole da Ustavni sud ponovo bude u blokadi, kakvoj je bio prije sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad.

Nevladine organizacije protiv predloga da se sudijama Ustavnog suda produži mandat

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:49