/ - MILENA GVOZDENOVIć ZAMJENICA PROGRAMSKOG DIREKTORA CDT-A 
24/02/2023 u 13:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT: Da li će novi skandal urazumiti DIK?

Nakon ovog događaja postaje nam jasnije zašto smo imali pravo na uvid u ove podatke u prethodnim izbornim ciklusima, dok nam je sada to pravo uskraćeno, kazala je Gvozdenović

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u svijetlu novog skandala sa potvrđivanjem kandidatura, odnosno potpisa podrške Gorana Danilovića, poziva Državnu izbornu komisiju (DIK) da promijeni svoju odluku i dozvoli ovlašćenim posmatračima uvid u sve segmente izbornog procesa, kazala je zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović.

- DIK je, u sadejstvu sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), postupanjem suprotnom Zakonu o izboru odbornika i poslanika i međunarodnim standardima široko otvorila vrata novim aferama koje utiču na smanjenje i onako niskog povjerenja u izborni proces - navela je Gvozdenović.

Nakon ovog događaja, kako dodaje, postaje nam jasnije zašto smo imali pravo na uvid u ove podatke u prethodnim izbornim ciklusima, dok nam je sada to pravo uskraćeno.

- Upravo ova situacija da potencijalni predsjednički kandidat tvrdi jedno, a oni koji trebaju zakonito sprovoditi izborni proces tvrde drugo, nam govori o neophodnosti postojanja “treće strane” odnosno postojanju izbornih posmatrača u svakom segmentu izbornog procesa - istakla je Gvozdenović.

Kako navodi, ovo je već drugi veoma sporan slučaj u vezi sa potvrđivanjem kandidatura u ovom izbornom procesu. Zato pozivamo sve članove DIK da svojim glasovima omoguće najveći stepen transparentnosti procesa, kako se bi se vratili u okvire demokratskog izbornog procesa i odagnali sumnje da, favorizujući neke kandidate, utiču na krajnji ishod izbora.

- Zato pozivamo da se prestane za kršenjem zakona i standarda, da se prestane sa odustajanjem od utvrđenih praksi i uništavanjem povjerenja u izborni proces i da se vratimo na ustaljene dobre prakse u kojima je domaćim i međunarodnim izbornim posmatračima dozvoljeno da rade svoj posao jer to ima blagotvoran uticaj na izborni proces - poručila je Gvozdenović.

Po ko zna koji put se potvrđuje situacija da izborni procesi ili njegovi djelovi koji nijesu posmatrani uvijek sa sobom nose sumnje, probleme i negativne pojave, zaključila je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:53