Sa sastanka Varheljija i članova Odbora za evropske integracije / - IGOR SLJIVANCANIN
27/02/2024 u 21:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Članovi Odbora za evropske integracije se sastali sa Varheljijem: Izvjesno ispunjavanje privremenih mjerila u procesu pregovora

Članovi Odbora smatraju da postignuti rezultati predstavljaju potvrdu konstruktivnog rada i parlamentarne većine i opozicije

Predsjednik i članovi Odbora za evropske integracije održali su danas sastanak sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Varheljijem. Sastanak su obilježile pozitivne ocjene o napretku Crne Gore na putu ka EU.

Varhelji poručio je da je Crna Gora, u odnosu na ostale države kandidate, najviše postigla u procesu pregovora, te da se uskoro očekuje ispunjavanje privremenih mjerila, čime Crna Gora može otpočeti fazu zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

- Varhelji je ohrabrio članove Odbora i istakao da je Crna Gora, na osnovu dosadašnjih rezultata, zaslužila podstrek za jaču dinamiku procesa. On je uvjeren da, ukoliko nastavi sa reformskim procesima i donošenjem odluka na temelju dijaloga vlasti i opozicije, Crna Gora može biti prva naredna članica EU. Evropska komisija posebno će se fokusirati na praćenje rezultata u kontekstu izrade medijskih zakona, strategije za borbu protiv korupcije, izmjena krivičnog zakonika i izmjena i dopuna zakona koje imaju za cilj funkcionalno pravosuđe - navodi se u saopštenju skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Predsjednik Odbora Ivan Vuković kazao je su članovi Odbora svjesni pružene prilike i mogućnosti za napredak u procesu evropskih integracija, te da očekuju da i Skupština i Vlada budu u potpunosti posvećeni ispunjavanju obaveza. Predstavljajući dinamiku rada Odbora od početka saziva, Vuković je istakao da postoji volja i spremnost svih članova da pruže doprinos u cilju dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjera na prvoj sljedećoj Međuvladinoj konferenciji u okviru predsjedavanja Savjetu EU.

Članovi Odbora smatraju da postignuti rezultati predstavljaju potvrdu konstruktivnog rada i parlamentarne većine i opozicije, u cilju ubrzanja procesa pregovora.

Oni su zahvalili Varheliju na ohrabrujućim porukama i izrazili spremnost za dalje reforme u cilju što skorijeg članstva Crne Gore u EU.                  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:02