Crna Gora-EU, ilustracija / - SCREENSHOT
10/05/2024 u 16:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora domaćin Samita lidera Zapadnog Balkana i EU

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije održaće se u četvrtak 16. maja u Kotoru (Hotel Hyatt Blue Bay), tokom koga će lideri zemalja regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz Vlade, domaćin samita biće premijer Milojko Spajić.

Predstavnici medija mogu zabilježiti pozdravne izjave svih učesnika skupa (doorstep statements) koje su planirane u 9:15 časova, kao i konferenciju za medije predsjednika Vlade Milojka Spajića i komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija koja je planirana za 10:30 časova.

Konferencija za medije se takođe može pratiti uživo na YouTube kanalu Vlade Crne Gore na linku: https://youtube.com/live/qXNXv3D1oeo?feature=share.

Kako navode iz Vlade, sastanak lidera regiona kome će prisustvovati evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O‘Brajen planiran je za 9:30 časova.

Uvodna obraćanja se mogu pratiti uživo na YouTube kanalu Vlade Crne Gore na linku: https://youtube.com/live/xCeWJnujwtc?feature=share.

Samit se organizuje pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija” (One region, common vision).

Na događaj su, kako navode, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Dan uoči Samita, 15. maja, održaće se i sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

- Podsjećamo, tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani. Na ovim sastancima lideri i ministri zemalja regiona i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su o Planu rasta za Zapadni Balkan, koji uključuje šest milijardi eura bespovratne pomoći i kredita za ubrzanje socioekonomskog približavanja Evropskoj uniji, odnosno dvije milijarde u grantovima i četiri milijarde u povoljnim kreditima koje garantuje EU - zaključili su iz Vlade Crne Gore.

Spajić: Želimo da 2026. budemo spremni za ulazak u EU

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 19:38