/ Bošnjačko vijeće
22/03/2024 u 19:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dan Bošnjaka u Crnoj Gori: Najznačajniji datum novije istorije

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori svim pripadnicima bošnjačkog naroda čestita 22. mart, Dan Bošnjaka u Crnoj Gori, najznačajniji datum novije istorije Bošnjaka u Crnoj Gori koji predstavlja prekretnicu na putu sazrijevanja nacionalne i identitetske svijesti.

- Tog dana je donesena Deklaracija o reafirmaciji nacionalnog imena Bošnjak u Crnoj Gori, čime su stvorene pretpostavke da se ispravi istorijska nepravda učinjena bošnjačkom narodu oduzimanjem prava na javno korišćenje svog nacionalnog imena - navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća.

Takođe, ovim činom predstavnici bošnjačkog naroda su jasno i nedvosmisleno potvrdili svoju utemeljenost na prostorima Crne Gore i iskazali opredjeljenje da svoj identitet i posebnosti njeguju u njenoj modernoj i demokratskoj društvenoj realnosti.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori tradicionalno ovaj datum obilježava manifestacijom "Dani kulture Bošnjaka", priređujući niz događaja kojima se kroz prezentaciju kulture prikazuje baština i savremeno stvaralaštvo bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

- Ove godine Dane kulture Bošnjaka započeli smo predstavljanjem antologije poezije Safeta Hadrovića Vrbičkog na Cetinju, što je bio bio uvod u manifestaciju, koju ćemo nastaviti nakon Ramazana sa odabranim programima iz bošnjačkog stvaralaštva - naveli su iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:13