Goran Danilović / - FOTO: UJEDINJENA
05/05/2023 u 13:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danilović: Dan žalosti da nas opomene na nesreću koja kuca na svaka vrata

Iz ove dvodnevne tragedije koja je zadesila Srbiju moramo izvući nauk; trenutak je da zaćutimo, zaronimo u vlastitu tugu i bespomoćnost i odmah potom progovorimo razumom i srcem, kazao je on, kazao je Danilović

Proglasimo dan žalosti u Crnoj Gori. Učinimo to ne zbog politikanstva, ne zbog toga što su to uradili dugi, ne da bi smo i mi tek nešto uradili, nego zbog suštine življenja, zbog naše djece, zbog mladosti koja mora razumjeti da je ovo zajednička tuga svakog razumnog i savjestnog bića, kazao je predsjednik Ujedninjene Crne Gore Goran Danilović.

Iz ove dvodnevne tragedije koja je zadesila Srbiju moramo izvući nauk; trenutak je da zaćutimo, zaronimo u vlastitu tugu i bespomoćnost i odmah potom progovorimo razumom i srcem, kazao je on.

Ne čekajmo svoj red na nesreću nego se ujedinimo u roditeljskoj i ljudskoj ljubavi prema životu, dodaje Danilović.

- Nema sreće za moju i našu djecu ako su nesreća i smrt pokosile nadanja i budućnost nevinih. Zapitajmo se; koliko je daleko Beograd i koliko je mlad Mladenovac. Svako od nas je izgubio mnogo, svako od nas sad ima izbor; pilatovski da operemo ruke i prebacimo krivicu na druge; na komšije, na genetiku, ili da zaurlamo - nećemo izdati svoju djecu i nećemo čekati svoj red - dodao je Danilović.

Kako kaže, dan ćutanja da čujemo kakvom panikom kukaju naša srca, a onda idemo u srce problema.

- Opšta revizija obrazovnog, socijalnog, zdravstvenog i bezbjednosnog sistema. Ove stvari nisu pale s neba nego izronile iz ada. Borba za život je borba za svetost - život je svet!  Uz poruke kojima se obećava povećanje plata i penzija moramo čuti i one koji vape za sigurnošću, koji traže mir za porodicu, koji traže jednaka prava i pravila za sve. Da se prisjetimo i prepričamo onu Duškovu bersmrtnu rečenicu; mnogo je siromašne djece kod nas kojoj roditelji nisu mogli da daju ništa izuzev novca. Novac je odavno postao gospodar umjesto sluge, a to je najbezdušniji vladalac od pamtivijeka. I da se dogovorimo; reforma sistema mora da se uradi bez spektakla, bez medijskih pompi jer takve reforme su laž. Treba nam tišina i u tišini veliko znanje i najčasnije pobude - navodi Danilović i dodaje:

"Jesmo li spremni za to?

Ako jesmo moramo prihvatiti da nam to neće donijeti dnevnu slavu i naslovne strane, neće nas zbog toga voljeti glasači, neće nam skočiti procenti. Ali ćemo dobiti nagradu, budemo li ljudi, nagradu od sve unezvijerene djece koja su u domovima bez doma i budućnpsti.

Dan žalosti da nas opomene na nesreću koja kuca na svaka vrata - jedan dan za jedan drugačiji život."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:45