Đukanović sa mladim rukovodstvom / DPS
28/01/2024 u 08:11 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS danas bira novo rukovodstvo: Prvi kongres bez Mila, ali s njim u duši i srcu

Nakon izbora 11. јuna prošle godine znatno јe promiјenjen poslanički klub Demokratske partiјe sociјalista u Skupštini i to јe bila јedna od naјava da će doći do značaјniјih promјena u stranci koјa јe skoro 30 godina držala vlast u Crnoј Gori

Demokratska partija socijalista danas bira predsjednika i potpredsjednike, a članovi ove partije prvi put će direktno birati rukovodstvo. Zbog toga su iz DPS-a u više navrata isticali da time uvode nove standarde na političkoj sceni Crne Gore.

Kandidat za predsjednika je samo jedan – Danijel Živković, što nije baš novi standard, već ustaljena praksa, ali je više kandidata za potpredsjednike. Izborna komisija DPS-a utvrdila je redosljed kandidata za potpredsjednike na glasačkom listiću na predstojećim neposrednim partijskim izborima. Prvi na listi je Elvir Zvrko,a slijede Aleksandra Vuković Kuč, Abaz Dizdarević, Dušan Raičević, Jevto Eraković i Ivan Vuković.

Nakon izbora 11. juna prošle godine znatno je promijenjen poslanički klub Demokratske partije socijalista u Skupštini i to je bila jedna od najava da će doći do značajnih promjena u stranci koja je skoro 30 godina držala vlast u Crnoj Gori.

Na sjednici na kojoj je odlučeno da se stranačko rukovodstvo bira 28. januara, Predsjedništvo DPS-a je ocijenilo da je potrebno nastaviti sa obnovom partije i na lokalnom nivou, te je, shodno odluci, predviđeno da se neposredni partijski izbori održe i na lokalnom nivou.

Od 30. avgusta 2020. godine, kada je DPS izgubio vlast, najavljivane su razne reforme u partiji, pa čak i da će se ograditi od djelovnja svojih kadrova koji su se našli na udaru tužilaštva, ali i onih koji su godinama bili u vrhu partije i koju su doprinijeli njenom porazu na izborima.

Ipak, ni prvi kongres partije bez dugogodišnjeg lidera Mila Đukanovića, koji je podnio ostavku, očigledno ne može proći bez njega, jer ga i "novi" funkcioneri ove partije, očigledno, nose u duši i srcu.

Tako je jedini kandidat za njegovog naslednika na jednom od partijskih skupova, govoreći o novijoj istoriji Crne Gore od devedesetih do referenduma, ustvrdio da bi danas brat sa bratom bio zavađen da nije bilo Đukanovića.

– Ali, na veliku sreću, tada smo imali kvalitetno državno rukovodstvo sa jasnom vizijom, koje je znalo u kom pravcu Crna Gora treba da ide. Tadašnje političko državno rukovodstvo, koje je znalo da upravlja Crnom Gorom, 30 godina vodio je vizionar, hrabri Katunjanin, vaš Nikšićanin, Milo Đukanović – nije štedio komplimente Živković.

Vuković: Ja sam Milo Đukanović

U hvalospjevima na račun nekadašnjeg vođe najdalje je otišao kandidat za potpredsjednika DPS-a Ivan Vuković.

– Ja sam Milo Đukanović kada u referendumskoj noći kaže ono istorijsko "dobili smo državu" i kada, 15 godina kasnije, kaže ono zavjetno da ćemo je, ako bude trebalo, braniti i iz šume, poručio je Vuković sa tribine u Podgorici.

I kandidat za potpredsjednika partije Elvir Zvrko tvrdi da je DPS uvijek imao liderski potencijal.

– I kao partija i kao pojedinci imamo viziju, ali i znanje i hrabrost da donosimo važne političke odluke, i to smo dokazali više puta, uspješno vođeni od državnika i lidera Mila Đukanovića – jasno je saopštio Zvrko.

Sudeći po ovim stavovima, jasno je da do velikih promjena u Demokratskoj partiji socijalista neće doći brzo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:02