/ foto - SRđAN BOLJEVIĆ
18/10/2023 u 08:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI objavila Izvještaj o reviziji pravilnosti diplomatskih predstavništava Crne Gore

Revizijom pravilnosti je revidirano materijalno finansijsko poslovanje Ambasade Crne Gore u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske sa sjedištem u Londonu, Ambasade Crne Gore u Kraljevini Španije sa sjedištem u Madridu i Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama

Državna revizorska institucija je izvršila reviziju pravilnosti poslovanja diplomatskih predstavništava Crne Gore u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske sa sjedištem u Londonu, Kraljevini Španije sa sjedištem u Madridu i  Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Ženevi za 2022. godinu.

Revizijom pravilnosti je revidirano materijalno finansijsko poslovanje Ambasade Crne Gore u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske sa sjedištem u Londonu, Ambasade Crne Gore u  Kraljevini Španije sa sjedištem u Madridu i Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Ženevi za 2022. godinu, uključujući i aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova, koje se odnose na poslovanje navedenih predstavništava.

- Na bazi utvrđenog činjeničnog stanja i izjašnjenja subjekata revizije, nadležni Kolegijum u sastavu predsjedavajući Senatom DRI, senator Nikola N. Kovačević – rukovodilac Kolegijuma i senator dr Milan Dabović - član Kolegijuma izražava uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja revidiranih diplomatsko-konzularnih predstavništava sa propisima i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja Ministarstva vanjskih poslova. Revizijom pravilnosti finansijsko-materijalnog poslovanja revidiranih predstavništava utvrđene su neusklađenosti poslovanja sa: Zakonom o javnim nabavkama, Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, kao i sa internim aktima Ministarstva kojim je uređeno poslovanje DKP-a. Revizijom pravilnosti finansijskih i drugih radnji Ministarstva vanjskih poslova koje se odnose na poslovanje revidiranih diplomatsko-konzularnih predstavništava su utvrđene neusklađenosti sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Uredbom o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugih primanjima za vrijeme rada u diplomatsko konzularnim predstavništvima, Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet CG i budžete opština, kao i sa internim aktima i procedurama Ministarstva- navodi se u saopštenju.

Budući da tokom 2022. godine Ambasada Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske sa sjedištem u Londonu i Ambasada Crne Gore u Kraljevini Španije sa sjedištem u Madridu nijesu imale imenovane ambasadore, pri čemu je u Ambasadi Crne Gore u Kraljevini Španije sa sjedištem u Madridu u revidiranom periodu bilo raspoređeno jedno lice-diplomata, koje je ujedno obavljalo poslove predstavljanja i zastupanja interesa Crne Gore u zemlji prijema, finansijske poslove, kao i odobravanje i kontrolu istih, Državna revizorska institucija je dala preporuku organima nadležnim za postavljenje ambasadora - Predsjednik Crne Gore, Vlada Crne Gore, Ministarstvo vanjskih poslova, da u što kraćem roku preduzmu aktivnosti postupka postavljenja ambasadora u zemljama prijema u kojim su mjesta ambasadora upražnjena, u cilju obezbjeđenja uslova za nesmetano predstavljanje i zastupanje interesa Crne Gore u istim.

- Subjekt revizije je dužan da do najkasnije 16. novembra 2023. godine dostavi Državnoj revizorskoj instituciji  Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 16. aprila 2024. godine Izvještaj o realizaciji preporuka iz Izvještaja o reviziji.  Konačni izvještaj o reviziji pravilnosti poslovanja diplomatskih predstavništava Crne Gore u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske sa sjedištem u Londonu, Kraljevini Španije sa sjedištem u Madridu i  Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Ženevi za 2022. godinu se dostavlja Predsjedniku Crne Gore i Vladi Crne Gore zbog date preporuke; Odboru za međunarodne odnose i iseljenike, na upoznavanje kao i Skupštini Crne Gore shodno potpisanom Sporazumu o saradnji- navodi se u saopštenju.

Konačni Izvještaj o reviziji pravilnosti poslovanja diplomatskih predstavništava Crne Gore u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske sa sjedištem u Londonu, Kraljevini Španije sa sjedištem u Madridu i  Stalne misije Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Ženevi za 2022.godinu je objavljen na zvaničnoj internet stranici DRI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 12:15