Maraš Dukaj / foto: saša matić
13/06/2024 u 13:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dukaj: Vlada usvojila program sveobuhvatne analize obuke ljudskih resursa

Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za ljudske resurse i Regionalne škole za javnu upravu kreiralo je program obuka „Ready for EU“.

Obuka će pružiti priliku crnogorskim državnim službenicima da se upoznaju sa administrativnom praksom EU i steknu relevantnu ekspertizu i specifična znanja i pripreme se za rad u isntitucijama Evropske unije.

- Članstvo Crne Gore u EU izgleda sve bliže i izvjesnije, a cilj ove Vlade je da završi sve obaveze iz procesa pristupanja do kraja svog četvorogodišnjeg mandata i da Crna Gora postane članica do 2028. godine.  Dobijanjem punopravnog članstva, Crna Gora mora delegirati svoje predstavnike u sve institucije Evropske unije, a procjenili smo da bi taj broj mogao biti između 100 i 200 službenika. Odatle se rodila ideja da već u ovoj fazi pregovaračkog procesa osmislimo program koji bi službenicima pružio neophodna znanja i vještine kako bi na pravi način predstavljali svoju državu, rame uz rame sa ostalim članicama- objasnila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je dodala da je Ministarstvo evropskih poslova prethodnih pola godine predano radilo kako na ispunjavanju preduslova za dobijanje IBAR-a, tako i ostalih redovnih obaveza iz pregovaračkog procesa, ali istovremeno i na kreiranju ambijenta u kojem će crnogorski službenici imati priliku da se upoznaju sa administrativnom praksom EU i steknu relevantnu ekspertizu i specifična znanja za evropski put Crne Gore.

- Vjerujem da će ovaj Program izgraditi profesionalne kapacitete državnih službenika i afirmisati njihovu posvećenost državnoj službi orijentisanoj ka EU, kroz jačanje znanja i razumijevanje procesa pristupanja EU. Želimo da sjutra, kada Crna Gora postane 28. članica Unije imamo službenike koji su obučeni i spremni da zauzmu mjesta i predstavljaju svoju državu u institucijama Evropske unije- poručila je Gorčević.  

Ministar javne uprave, Marash Dukaj podsjetio je da je, usvajanju Informacije o ovom programu, prethodila višemjesečna uspjesna saradnja i koordinacija ključnih institucija prepoznatih za pripremu sadržine i sprovođenje Programa obuke ‘‘Ready4EU‘‘.

- Imajući u vidu posvećenost Vlade na evropskom putu Crne Gore, prepoznali smo potrebu za jačanjem kapaciteta ovoj oblasti, posebno jer će predstavnici crnogorske administracije nakon završetka pregovora o pristupanju EU moći da konkurišu za poslove u evropskim institucijama- poručio je ministar Dukaj.

On je dodao da je ovo je zajednički rezultat u pravcu jačanja kapaciteta državne administracije jer samo uz profesionalne, kompetentne službenike koji su edukovani da odgovore zahtjevnim provjerama znanja i kompetencija u okviru EU institucija Crna Gora može biti dio evropskog sistema.

Direktor Uprave za ljudske resurse, Agron Camaj je objasnio da kreiranjem Programa obuke za sticanje znanja i vještina za rad u institucijama, tijelima i agencijama Evropske unije, Uprava za ljudske resurse pravi značajan iskorak ka modernizaciji i profesionalizaciji državne uprave. Ovaj Program će biti prilika da se razviju ljudski resursi koji će predstavljati našu državu u sadašnjoj Misiji Crne Gore pri EU, koja će, nakon učlanjenja, a uvjereni smo da će to biti uskoro, postati i Stalno predstavništvo Crne Gore pri EU.

-Ovaj Program obuke je koncipiran kroz 6 modula, u okviru kojih će se kroz 4 modula jačati znanja o istorijatu i funkcionisanju Evropske unije, njenim institucijama, pravnom okviru i zakonodavnom procesu, vještine i kompetencije za pregovaranje i rad u međunarodnom administrativnom kontekstu, kao i načini rada pojedinačnih evropskih institucija. Kroz preostala 2 modula službenici će sticati vještine iz oblasti opšte poslovne efikasnosti i komunikacije i digitalnog okvira- objasnio je Camaj.

On je dodao da svih 6 modula sadrže širok spektar konkretnih tema, kroz koje će polaznice i polaznike provesti tim iskusnih i provjerenih predavačica i predavača, a koji će biti izabrani putem Javnog poziva koji će uskoro biti objavljen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:40