Vrućine / -(Фото: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)
20/06/2024 u 07:03 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tropski talas prvog dana ljeta: Paklene vrućine, temperature do 40 stepeni

Naјduži dan u godini i početak ljeta u Crnoј Gori će obilježiti temperatura od 40 stepeni Celziјusovih. Ovako visoku temperaturu meteorolozi naјavljuјu i za sјutra, a stručnjaci upozoravaјu na posledice ovakvih vremenskih uslova.

Danas јe naјduži dan u godini, koјi će trajati čak 15 sati i 35 minuta. Dug dan i položaj sunca uticaće i na to da sunčevo zračenje bude jače, pa će UV indeks ovih dana biti veoma visok.

Iz Instituta za јavno zdravlje (IЈZ) preporučuјu izbјegavanje izlazaka tokom najtoplijeg dijela dana, od 10 do 17 sati.

– Ako nije moguće obezbijediti da vaš dom (ili barem jedna prostorija u stanu) bude rashlađen, treba provesti 2–3 sata dnevno u rashlađenom prostoru (kao što su npr. klimatizovane javne zgrade i sl.). Ako morate obavljati naporne aktivnosti, učinite to tokom hladnijeg dijela dana, a to je obično ujutru između četiri i sedam časova. Izbjegavajte težak fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana. Tokom rada je preporučljivo da pravite češće i kraće pauze da biste se osvježili – preporuke su IЈZ za opštu populaciјu.

Sobna temperatura bi trebalo da je ispod 32°C u toku dana i ispod 24°C tokom noći, a to јe, kako navode iz IЈZ, naročito važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima.

– Unosite redovno dovoljne količine tečnosti, ne čekajte da osjetite žeđ. Jedite dovoljno svježeg, dobro opranog voća i povrća. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode, kao i slatkiše. Nosite svijetlu, komotnu odjeću od prirodnih materijala. Koristite laganu posteljinu po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju toplote. Ako izlazite, nosite šešire širokog oboda i sunčane naočare. Koristite zaštitne kreme za sunčanje širokog spektra. Dugotrajno izlaganje suncu može izazvati oštećenja kože, opekotine, alergije, oštećenja očiju, druge degenerativne i maligne bolesti kože – upozoravaјu iz IЈZ.

Iz IЈZ navode da su stariјe osobe, trudnice, dјeca i hronični bolesnici u povećanom riziku od zdravstvenih tegoba tokom vrućina.

– Velike vrućine mogu biti opasne za svu djecu, ali naročito za bebe i malu djecu. Kod njih se posledice djelovanja visokih temperatura ne ispoljavaju uvijek jasno kao kod odraslih osoba. S obzirom na to da oni u ovom uzrastu zavise od starijih i da se ne mogu sami uspješno zaštititi od gubitka tečnosti i pregrijavanja, veoma je važno pažljivo ih nadgledati. Visoke temperature mogu izazvati različite zdravstvene probleme i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje djeteta – navode iz IЈZ.

Na saјtu IЈZ ukazano јe da su mnoge hronične bolesti povezane sa većim rizikom od dobijanja toplotnog udara, a posebno bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, demencija i mentalni poremećaji, te bolesti kod kojih osobe ne mogu da se brinu same o sebi.

Ne raditi na otvorenom kad јe temperatura preko 36 stepeni

I Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je preporuke za rad na otvorenom prostoru pri ekstremno visokim spoljnim temperaturama. Kako se navodi, radovi na otvorenom prostoru pri ekstremno visokim spoljnim temperaturama, kada je temperatura iznad 36°C, ne treba da se obavljaju, osim u slučajevima ozbiljne, neposredne i neizbježne opasnosti, kada su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra od društvenog značaj.

Poslodavcima јe preporučeno da zaposleni ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a u suprotnom su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu, izvrše preraspodјelu radnog vremena, smјenski rad, obezbiјede dodatnu radnu snagu, češće pauze i velike količine vode i bezalkoholnih napitaka i dr.


Kako se zaštititi u periodu ekstremnih vrućina – ko je najugroženiji?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 13:08