/ - Ивана Ђукић
02/11/2021 u 12:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђукић: Црна Гора еколошки неосвијештена, промјена почиње од нас појединачно

Нажалост Црна Гора данас није еколошки освјешћено друштво, сматра она

Како је наша земља Еколошким манифестом  проглашена еколошком државом, очекивало би се да је пређен макар минимални праг у освијешћивању потребе и порива да животна средина, ако не у истом, остане макар у пристојном стању очувана. То сматра  Ивана Ђукић в.д. предсједница Одбора ЛП Цетиње.

-У свијету је дошло до далеко веће продукције  информација о животној средини него што је то било прије само неколико година, дјеловањем различитих утицаја али и појединачним освјешћивањем грађана. Ми, као земља са свега неколико стотина квадратних км и на тој квадратури пет националних паркова – можемо бити врло лијеп и добар примјер, како то треба заправо да изгледа еколошки очувана средина, посебно ако у свом називу носи тај предзнак.наводи Ђукић у саопштењу.

Додаје: "Нажалост Црна Гора данас није еколошки освјешћено друштво".

-Популарно је, још увијек, потрошачко и како се таква свијест рапидно проширила, тако је и остатак њеног постојања, у виду огромне количине неуредно одложеног, често нерециклирајућег, отпада, постао редовна слика нашег околиша. Можда би се многи изненадили кад би схватили колико је заправо мало неопходно да се ситуација у потпуности промијени. Не сумњам ни да би редовно информисање о планетарном значају смањења издувних гасова, ширења сазнања о могућим, алтернативним методама и обновљивим изворима енергије довели до, прије свега личног, па онда и колективног задовољства, тако и до добре слике о нама као туристичкој дестинацији у којој је квалитет ваздуха гратис- сматра она.

Додаје: "Оставимо утисак - побиједимо навике - превазиђимо недостатке".

-Покажимо да преузимањем одговорности добијамо више  слободе. Будимо узор и примјер: Црна Гора изнад политичких криза и неразумијевања. Црна Гора у директној корелацији са природним ресурсима и њеним љепотама - којима још увијек располаже. Црна Гора као сегмент очуваног здравља у мору супротних приоритета. Црна Гора као привилегија биолошког диверзитета и Црна Гора као еколошка оаза. Све што Црна Гора од нас захтјева - не да би то постала, већ да би то остала,  је да препозназнамо важност њене флоре и фауне, као и неопходност драстичног смањења утицаја негативног и загађујућег људског фактора а то почиње од свих нас појединачно- наводи она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 12:49