Ђуровић са представницима АСК / - фото: Скупштина ЦГ
08/06/2022 u 18:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ђуровић са представницима АСК: Наше друштво нажалост препознато као окружење које укључује корупцију

Управо је рјешавање ове проблематике једна од нужних претпоставки на којима Црна Гора у наредном периоду мора инсистирати, казала је Ђуровић

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са представницима Агенције за спрјечавање корупције – директорицом Јеленом Перовић, предсједником Савјета АСК Момчилом Радуловићем и помоћником директорице Борисом Вукашиновићем, саопштено је из Скупштине.

Истичући спремност и отвореност Скупштине за широку сарадњу у свим сферама од суштинске важности за унапређење питања којима се бави Агенција за спрјечавање корупције, а која су у домену рада парламента, предсједница Ђуровић је примијетила да је наше друштво нажалост препознато као окружење које укључује корупцију на бројним нивоима функционисања, те да је то уочљив и суштински важан проблем који морамо као заједница системски мијењати, поправљати и превазилазити.

- Управо је рјешавање ове проблематике једна од нужних претпоставки на којима Црна Гора у наредном периоду мора инсистирати, како би били остварени стратешки важни, унутрашњи и спољнополитички циљеви - истакла је Ђуровић.

Предсједница је, у том контексту, оцијенила да је остваривање ваљане институционалне сарадње на свим нивоима, важан предуслов достизања европских аспирација наше земље, те изразила спремност да Скупштина, али и она лично на том пољу дају максималан допринос.

- Предсједница се осврнула и на нека од актуелних законских рјешења, те изразила очекивање и увјерење да ће у наредном периоду, кроз корекције оних сегмената који су се у пракси показали као неадекватни и нефункционални, доћи до бољих рјешења, што тражи шири политички консензус и спремност на договор - наводи се у саопштењу.

Представљајући рад и достигнућа Агенције, предсједник Савјета АСК Момчило Радуловић је оцијенио да је сет спроведених реформи Агенцију сврстао у ред успјешних институција, која је „поштујући најбоље европске праксе успјела да се реформише и буде примјер успјешности таквих процеса”.

- Истичући да Агенција заговара широку и значајну међуинституционалну сарадњу у рјешавању питања која су из домена превенције корупције, Радуловић је нагласио да Агенција цијени да је парламент у тим процесима почетна и завршна тачка. Наводећи да је у сарадњи са претходним скупштинским сазивом било потешкоћа, он је изразио очекивање да ће у наредном периоду однос на релацији Агенција – Скупштина бити значајно унапријеђен - додаје се у саопштењу.

Говорећи о сету законских рјешења, односно очекиваних измјена и допуна у дијелу спрјечавања корупције, директорица Агенције Јелена Перовић је навела да очекује да ће Скупштина дати свој допринос како би „законски текст био квалитетан и ваљан”.

Она је додатно указала на важност и нужност успостављања новог савјетодавног тијела за борбу против корупције на националном нивоу које би увезало институције, те омогућило да се изнутра сагледају слабости система и у догледно вријеме понуди нова Стратегија за борбу против корупције, која би дала одговоре на кључна питања.

- Током састанка је исказано обострано очекивање да ће нови Извјештај Европске комисије о напретку, који се очекује у октобру 2022. године, донијети позитивне оцјене када је у питању рад Агенције за спрјечавање корупције - закључује се у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 15:26