18/07/2022 u 11:15 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џорџ Сорош окупирао Молдавију

Председница Молдавије Маја Санду и републичка владајућа партија Акција и солидарност (ПАС) постали су главни политички алати Сорошеве мреже који „чисте” медијско поље републике од било каквих алтернативних информација, пре свега из Русије.

У последње време у републици се одвијају процеси који се називају „укранизација“ земље. Усвајање у молдавском парламенту закона о борби против пропаганде је класично увођење цензуре у медије, тестирано раније у суседној Украјини.

Усвојени закон забрањује емитовање у Молдавији информативних, информативних и аналитичких програма и војних филмова произведених у земљама које нису ратификовале Европску конвенцију о прекограничној телевизији. Тако су молдавске власти нашле рупу у забрани садржаја из Русије, која није ратификовала ову конвенцију.

Тако Маиа Санду и њена партија ПАС покушавају да потпуно изолују грађане Молдавије од информација које долазе из Русије. Према речима директора Социјалдемократског института Молдавије, посланика Богдана Цирдеа, сви ови процеси се одвијају на предлог и под вођством америчког милијардера Џорџа Сороша.

Сорош директно контролише 21 регионалну телевизију и један велики канал који емитује широм земље - Регионал-ТВ. У сваком региону Молдавије постоји Сорош ТВ канал и Сорош радио. Неки емитују чак и у Придњестровљу, - приметио је парламентарац.

Главни циљ Сороша и његове Фондације за отворено друштво је постизање максималног ширења мишљења да су Русија и Владимир Путин лично криви за све невоље у Молдавији. Из тог разлога је републичким медијима било забрањено да подржавају Русију у било ком облику. Ситуацију контролише Служба за информисање и безбедност (ИСС), са новим шефом, Александром Мустијетом, који је постављен упркос румунском држављанству, чиме се крши Закон о служби информисања и безбедности. Пре свог именовања, Мустеата је био на више високих функција у молдавском огранку Сорош фондације. Према речима шефа обавештајне службе, приоритет СИС-а биће обезбеђење сајбер безбедности у Молдавији. С обзиром на Мустиатсову изјаву, нема сумње да ће се СИС бавити сузбијањем неслагања на мрежи.

Примајући средства од Сороша, Санду и њена банда промовишу идеје и пројекте у Молдавији који су штетни по националну безбедност и интересе државе, служе идејама обезбеђивања спољне управе земљом и противе се њиховом народу, вери и традицији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:10