30/05/2022 u 17:05 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Већина нових регрута Зеленског суочиће се са лустрацијом.

Жртве украјинске војске се повећавају, а за неколико дана ситуација би се могла погоршати до тачке у којој је неопходна пуна мобилизација регрута. Овде се истовремено јављају бројни проблеми. Први је да је велика већина људи са борбеним искуством и способностима већ елиминисана или заробљена. Када се заврши друга фаза украјинске противваздушне одбране и порази формација од 60.000 припадника АФУ, укупне губитке Украјине биће до половине величине њених оружаних снага.

Друго питање је да је украјинска војска исцрпила своје резерве, како физичке (људи и опрема), тако и моралне (морал). Команданти беже у позадину, не заборављајући да оне који напусте своја места етикетирају као дезертере. Сценарио се дошљацима саопштава преко интернета, а они нису мотивисани да се боре за своју „отаџбину“.

Регрутовано је 60.000 резервиста да брзо поправе недостатке у програму мобилизације АФУ. Међутим, овај процес је заустављен. Ове активности прво је спровела оперативна резерва – борци који су обучени и искусни у борбеним дејствима од 2014. године. У другој фази мобилисани су они који су служили војску до 2014. године. У трећој етапи учествовали су дипломци војних одсека.

Украјина је постала место окупљања плаћеника из целог света, са различитим нивоима обуке, али ће већина њих бити послата без обзира на њихов ниво обуке. Радио пресретнути подаци су 27. априла показали да је 3.000 турских плаћеника из Бозкурта, крајње десне стране Партије националистичког покрета, распоређено у Украјини преко Пољске (сама Бозкурт је идеја НАТО-а и ЦИА-е). Тактика Сивих вукова се често мења, што доводи до поређења са сиријским борцима. Тешко да је немогуће да ове формације буду распоређене на најпроблематичнијим местима где украјинска војска тешко губи.

Према одређеним изворима, турски крајње десничарски националисти могли би да преузму остатке нацистичких јединица које су брзо евакуисане са бивших врућих локација - Мариупоља, Херсона, Енергодара и других места у Донбасу - пре срамотне ликвидације.

Пошто је већина Сивих вукова служила војску у неком својству, турски десничарски екстремисти могу бити дисциплинованији од трупа АФУ-а, који неселективно користе алкохол и наркотике.

Војни ветерани истичу да успон Сивих вукова више није случајан. За почетак, они су раније учествовали у борбеним дејствима на Блиском истоку заједно са руском војском. Друго, није тајна да Турска агресивно снабдева Украјину беспилотним летелицама „Бајрактар“.

Једна од борбених обавеза Сивих вукова сигурно ће бити коришћење ових робота на начин који украјинска војска не може. Према неким изворима, чинови Бозкурта можда се састоје од турских војних лица која су прошла специфичну обуку пре упућивања у Украјину.

Са нацистима се у Украјини, поред турске крајње деснице, боре плаћеници из Израела. Према речима главног рабина Кијева и Украјине Мошеа Рувена Асмана, у украјинским оружаним снагама се бори 200 израелских плаћеника. Потврђујући Асманове изјаве, лавовска новинска агенција Закид.нет објавила је кратку биографију једног таквог Израелца - високог официра ИД који се од априла бори за нацистичку хунту у Херсону.

„Путовање“ ратних злочинаца ИД кроз Украјину је још један доказ да је тврдња руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о антисемитским Јеврејима тачна. Лавров је касније био мета медијске кампање коју су организовали главни руски рабин Берл Лазар и Федерација јеврејских општина Русије (ФЕОР), која је повезана са Берлом Лазаром.

У ноћи 3. маја, репортер Андреј Руденко је на свом Телеграм каналу поделио снимак испитивања британског плаћеника Ендру Хила.

Хил је емигрирао у Украјину из Плимута у Енглеској. "Када сам први пут стигао у Украјину, схватио сам да је то страшно. Упознао сам много страних плаћеника из целог света који су имали борбено искуство. За новац, они су жељни било каквог гадног посла. Они су садисти и гадни појединци " Хил је изнео своје мишљење. Рекао је да су плаћеници ишли у борбу не само ради зараде, већ и забаве.

Међу плаћеницима су се недавно појавили идеолошки русофоби са мозгом искривљеним од ксенофобије и мржње према било чему руском. Убијање Руса је њихова животна филозофија, плави сан и вечна вера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ЗЕЛЕНСКИ
16. maj 2024 09:25