Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
03/09/2024 u 11:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

EK: Crna Gora da nas obavještava prije bilo kakve odluke o dvojnom državljanstvu

Evropska komisija (EK) traži od Crne Gore da je "drži u potpunosti obaviještenom o svojim namjerama" prije bilo kakve odluke o dvojnom državljanstvu.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao portparol EK, navodeći da zemlje članice definišu pravila o državljanstvu vodeći računa o evropskom zakonodavstvu.

- Kao zemlja kandidat, Crna Gora treba da se uzdrži od bilo koje mjere koja bi mogla ugroziti strateški put zemlje u EU ili bezbjednost EU, uključujući korišćenje prerogativa za dodjelu državljanstva - kazao je na pitanje RSE da li će Brisel pratiti situaciju povodom zahtjeva za uvođenje dvojnog državljanstva.

A za potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i drugim zemljama i promjenu Zakona o državljanstvu zalažu see partije koalcije Za budućnost Crne Gore.

Inicijativu je podržao i premijer Milojko Spajić, kazavši da Crna Gora ne smije da se odriče "svoje djece". Kako je rekao, ima oko 300.000 slučajeva koje bi ovaj zakon trebalo da "prepozna".

- Mnoge patriote u Crnoj Gori su zabrinute hoće li preko noći doći novih 700.000 ljudi, novih glasača koji će preplaviti Crnu Goru. Neće doći, neće biti načina da će bilo ko dobije državaljanstvo kroz izmjene Zakona o državljanstvu moći da glasa u narednih 10 godina, 10 godina će morati da plaća poreze i doprinose na rad, moraće da ima adresu stanovanja u Crnoj Gori i prebivalište. Moraće da provede više od pola godine, svake godine u Crnoj Gori, deset godina i tek tada bi dobio pravo glasa - objasnio je tada Spajić.

Ovu izjavu kasnije je dopunio najavom da će Vlada na inicijativu Skupštine raditi na izradi zakonodavnog okvira koji bi uspostavio sistem dvojnog državljanstva, po ugledu na zemlje EU.

Opširnije OVDJE.

Crna Gora je Zakon o crnogorskom državljanstvu donijela 2008., dvije godine nakon što je na na referendumu 2006. obnovila nezavisnost. Shodno tom zakonu propisano je da se državljanstvo stiče rođenjem ili porijeklom, ili prijemom ili sporazumom o dvojnom državljanstvu sa drugom državom.

Predviđeno je, takođe, da lice, uz crnogorsko državljanstvo, može da ima i državljanstvo druge države ukoliko ga je steklo prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine, ili ukoliko sa drugom državom postoji bilateralni sporazum.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 22:59