Građanska alijansa, logo / - FOTO: FEJSBUK
20/06/2024 u 13:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

GA: Nakon pozitivnog IBAR-a Crna Gora na prekretnici- Konkretni rezultati ili neizvjesna budućnost

Međuvladina konferencija između Crne Gore i Evropske unije koja će se 26. juna održati u Briselu, a na kojoj bi trebalo da bude usvojen Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i završna mjerila, potvrda je da je naša država napravila još jedan važan korak ka članstvu u Evropskoj uniji, saopštili su iz Građanske alijanse.

Međutim, iz te nevladine organizacije ističu da za Crnu Goru tek slijede suštinski institucionalni ispiti, jer se, kako navode, u narednom periodu moraju postići konkretni rezultati prvenstveno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Nakon političkog sprinta kojim su, kao na traci, usvojeni veoma bitni zakoni koji tretiraju pomenute oblasti, vrijeme je da podvučemo crtu i kroz potpuno inkluzivan proces, baš kao što su obećali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, detektujemo i izmjenimo sve nedostatke donesenih zakonskih rješenja. Svako eventualno skretanje sa reformske agende, podrazumijeva izostanak konkretnih rezultata i može se smatrati direktnom opstrukcijom našeg EU puta - poručili su iz Građanske alijanse.

Međuvladina konferencija 26. juna

Zato će, kako ističu, vrijeme pred nama, jasno pokazati ko se iskreno zalaže za Crnu Goru koja baštini EU vrijednosti, a ko to čini samo zarad štrikova u Briselu i trenutne političke koristi.
-Uzimajući u obzir činjenicu da velika većina građana želi da naša država što prije bude dio evropske zajednice, donosioci odluka moraju odlučno iskoristiti povoljan momenat i ohrabrujuće poruke zapadnih partnera. U suprotnom Crna Gora će tumarati mračnim i nesigurnim putevima koji vode u političku i bezbjednosnu neizvjesnost - zaključili su iz GA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 20:42