Maida Gorčević / - FOTO: ĐORDJE CMILJANIĆ
03/09/2024 u 16:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gorčević: Put u EU nema zamjenu i istrajaćemo na njemu

Crna Gora će do kraja 2026. godine zatvoriti sva pregovaračka poglavlja, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, navodeći da put u Evropsku uniju (EU) nema zamjenu.

Na Žabljaku je danas počeo 17. REACT forum za mlade, koji organizuje nevladina organizacija (NVO) „ALFA centar“, a koji će trajati do petka. Gorčević je, na predavanju na forumu, kazala da je za 12 godina pregovora sa EU bilo uspona i padova, a da je važno da su otvorena sva poglavlja, da su tri privremeno zatvorena, i da je Crna Gora ispred svih država kandidata.

- Do kraja 2026. godine ćemo sva poglavlja zatvoriti. Svjesni smo da je to ozbiljan izazov, ali to podrazumijeva rad svih, a ne samo Vlade, kako bi donijeli najbolje odluke- rekla je Gorčević.

Kako je navela, to nije deklarativna priča, jer ka tom cilju koračaju jasnije i odlučnije.

- Ovo je put koji nema zamjenu, na kome ćemo istrajati i smatram da ćemo zaista biti naredna članica EU- poručila je Gorčević.

Ona je, kako je saopšteno iz ALFA centra, istakla da je poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, problem ne samo Crne Gore, već i veliki problem država članica, prije svega zbog nedostatka eksperata, ali i finansija kako bi izašli na kraj sa određenim problemima.

Gorčević smatra da Vlada mora uložiti velike napore kako bi zakoni koji se donose, a koji moraju biti u skladu sa EU, zaista zaživjeli i kako bi imali najbolju praksu.

Na pitanje učesnika Foruma koje su kočnice u prošlosti, kada je u pitanju pristupanje EU, ona je odgovorila da sve kreće od politike i da je ona ta koja mijenja stvari.

- Politika je ta koja pokreće i mijenja stvari. Od nas zavisi da li ćemo iskoristiti političare da oni glasaju za zakone i da idemo ka EU, ili ka ubiranju sitnih političkih poena. Mi koristimo politiku za državni interes- poručila je Gorčević.

Na pitanje kako pomoći da sjever Crne Gore ne bude nerazvijen, Gorčević je istakla da nijesu dovoljni samo projekti i promocije, već da Vlada mora da visoko na ljestvici stavi razvoj sjevera, a onda će novac i projekti ići na sjever i mladi će ostajati, a razvoj države biće ravnopravan, a ne centralizovan.

- Sjever treba bolje povezati sa ostatkom Crne Gore i sa drugim državama- poručila je Gorčević.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović rekao je da su pregovori politički proces, a da je geopolitički kontekst je uvijek vrlo važan. Crna Gora, prema njegovim riječima, moraiskoristiti dobar geopolitički momenat i to što je Evropa razumjela da je politika proširenja važna.

- Geopolitika ubrzava i usporava stvar. Iako postoji politička volja u Briselu, pozitivan odnos svih država članica da se proces pristupanja ubrza, to ne može zamijeniti reforme i složen sistem evropskog prava koji treba usvojiti i primijeniti, jer je to nužan uslov da proces ide dalje- kazao je Zenović.

On je istakao da su administrativni kapaciteti problem koji se javlja u svim poglavljima i da se mora naći način za suočavanje sa svim izazovima i da se na njih pozitivno odgovori. Zenović je, govoreći o poglavljima 23 i 24, rekao da zakonski okvir mora da ima svoj tužilački i sudski epilog.

Na pitanje da li će narušavanje odnosa sa Hrvatskom dovesti do usporavanja procesa pristupanja EU, Zenović je istakao da Crna Gora i Hrvatska imaju puno tačaka spajanja, i da će za eventualne tačke sporenja Vlada i premijer naći način da ih na najbolji mogući način riješe kako ne bi došli do „novog spornog početka“.

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić naglasio je da država, ukoliko želi da uđe u EU, mora taj cilj sebi da postavi kao glavni i da sve snage usmjeri ka tome kako bi isti u što kraćem roku ostvarili. On je naveo da se nada da će „Jadranska Evropa“, kako naziva države Zapadnog Balkana, brzo postati „evroatlanska Evropa“.

- Na tako malom prostoru nema nigdje toliko raznolike ljepote. Nećemo daleko otići ako se budemo negativno takmičili, već samo ako jedni drugima budemo pomagali- kazao je Grubišić.

Grubišić kazao da neželi da komenatirše pitanje da li će Hrvatska proširiti spisak nepoželjnih osoba, ali da, ako je Jasenovac rana na hrvatskoj duši i ako se u Hrvatskoj obilježava dan sjećanja na žrtve tog logora, nije potrebno vršiti stigmatizaciju „Hrvata i hrvatštva i eventualno predstavljati hrvatsku državu kao genocidnu“.

Predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić rekao je da forum služi kao svojevrsni pečat da lokalna samouprava doslijedno slijedi sve ono što je zvanična agenda i politika Vlade i države, a to su članstvo u NATO i evroatlansake integracije i punopravni status u međunarodnim organizacijama.

- I u praksi se trudimo da pokažemo da je i sa lokalnog nivoa moguće započeti integracije i da određene integracije i kreću sa lokalnog nivoa- kazao je Žugić.

On je istakao da je lokalna samouprava opštine Žabljak, male brojem stanovnika, ali velike po izazovima i dostignućima, dala značajan doprinos cijeloj toj priči.

U saopštenju se navodi da je opština Žabljak članica Euromontane, mreže malih planinskih gradova, zastupljena u zajedničkom savjetodavnom odboru komiteta regiona i EU i jedna od pet lokalnih uprava u Crnoj Gori koncepta ME4EU, koji zajednički sprovode lokalne samouprave i Ministarstvo evropskih poslova (MEP).

Izvršni direktor ALFA centra Miloš Perović kazao je da iako je REACT iz godine u godinu rastao i razvijao se, a da je cilj ostao da okupe mlade ljude iz regiona, pruže im priliku za učenje, razmjenu ideja i uspostavljanje trajnih prijateljstava.

Prema njegovim riječima, REACT forum je postao simbol tih vrijednosti.

- ALFA centar koji je organizator ovog događaja, već dugi niz godina odgovorno radi na jačanju povjerenja u evropske i evroatlantske integracije Crne Gore- rekao je Perović.

Kako je kazao, to je mjesto gdje se ne samo slobodno razmjenjuju ideje, znanja i čuju različita mišljenja, već se grade mostovi između različitih kultura i nacija i njeguju vrijednosti koje region vode ka zajedničkoj evropskoj budućnosti. I ove godine, prema njegovim riječima, obezbijedili su kvalitetne predavače koji će govoriti na „više nego aktuelne teme“.

- Više sam nego siguran da ćemo uspjeti da dobijemo dobar dio odgovora za prilično turbulentnu aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori- rekao je Perović.

On je istakao da je uvjeren da će na kampu uspjeti da dodatno osvijetle evropski put Crne Gore i dobiju jasniju sliku o mogućnostima njenog članstva u EU do 2028. godine. U okviru ovogodišnjeg REACT-a, peti put, biće dodijeljena i nagrada “Aleksandar Šime Dedović” za doprinos razvoju evroatlantske misli u regionu u vidu jednokratne stipendije za najistaknutijeg učesnika.

Partneri ovogodišnjeg REACT-a, na kojem će učestvovati oko 50 mladih iz Crne Gore i regiona, su MEP i Elektroprivreda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 04:07