Maida Gorčević i Manuel Zaracin / - MINISTARSTVO
25/03/2024 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević sa Zaracinom: Opipljivi rezultati, pa članstvo u EU

Želimo da vidimo Crnu Goru i ostale države Zapadnog Balkana kao punopravne članice EU. Ali prije toga morate sprovesti opsežne reforme i pokazati opipljive i održive rezultate u oblasti demokratije, pravne države i vladavine prava, kazao je specijalni izaslanik Vlade SR Njemačke za ZB Manuel Zaracin u razgovoru sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević.

- Na tom putu imaćete, kao i do sada punu podršku Vlade SR Njemačke - kazao je Zaracin.

On je pozdravio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u oblasti pravosuđa i iznio očekivanje da će u planiranom roku uslijediti napredak i u drugim oblastima iz poglavlja 23 i 24, koji bi vodio ispunjenju svih privremenih mjerila.

- Osim vladavine prava, posebnu pažnju treba posvetiti životnoj sredini, naročito imajući u vidu da je Crna Gora ekološka država - kazao je Zaracin.

U tom kontekstu je istakao važnost očuvanja životne sredine i dobrog upravljanja prirodnim resursima, uz potrebu obezbjeđenja tehničkih preduslova za investicije u oblasti životne sredine.

Gorčević je zahvalila Zaracinu na podršci državama regiona u procesu pristupanja EU. Posebno je naglasila značaj ostvarenih reformi, kao i rezultata primjene sporazuma koji su postignuti u okviru Berlinskog procesa, za ubrzanje evropskog puta Zapadnog Balkana.

Ona je upoznala Saracina sa tekućim i planiranim aktivnstima Vlade usmjerenim na ispunjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i dobijanje IBARa koji će omogućiti prelazak na sljedeći nivo pregovaračkog procesa koji podrazumijeva privremeno zatvaranje svih poglavlja. U tom kontekstu je istakla da se intenzivno radi na donošenju osam ključnih zakona i tri strategije koji čine okosnicu privremenih mjerila.

- Crna Gora je u procesu evropske integracije dvije decenije. Pristupni pregovori traju već 12 godina. Ne želimo da naši građani čekaju na bolji život. Prioritet ove Vlade su reforme koje će u kratkom roku dati vidljive rezultate na svim poljima, približiti nas evropskom kvalitetu života, na zadovoljstvo naših građana - kazala je Gorčević.

Ona je istakla da je Vlada odlučna da do kraja svog mandata ispuni obećanje dato građanima – da Crnu Goru transformiše i učini spremnom za pristupanje EU. Kazala je da su svi kapaciteti Vlade, uz kvalitetnu saradnju sa Skupštinom usmjereni u tom pravcu.

Sagovornici su se osvrnuli na veoma visoku podršku građana članstvu Crne Gore u EU, saglasivši se da je stoga veoma važno iskoristiti povoljan trenutak i ostvariti opipljive rezultate.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o nastavku i jačanju ekspertske podrške Njemačke Crnoj Gori u procesu pristupanja EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:51