foto: vlada cg / - FOTO: VLADA CG
10/09/2024 u 16:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gorčević: Spremamo se za zatvaranje poglavlja

Vlada, Skupština i cjelokupna pregovaračka struktura, posvećeni su dinamiziranju obaveza s ciljem zatvaranja prvog seta pregovaračkih poglavlja do kraja godine, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Perišić: Očekujemo da se do kraja mađarskog predsjedavanja održi Međuvladina konferencija

Ona je danas primila novoimenovanog ambasadora EU u Crnoj Gori Johana Satlera.

Gorčević je upoznala Satlera sa planom rada na zaokruživanju reformi u svim pregovaračkim poglavljima. Istakla je da, osim aktivnosti koje vode ispunjavanju završnih mjerila, Crna Gora se, posebno kroz jačanje administrativnih kapaciteta, priprema za obaveze i mogućnosti koje će nastupiti nakon punopravnog članstva u EU.

- Ambasador je pozdravio rad na dobijanju IBARa, kao polazne tačke za novu dinamičnu fazu pregovora. Kazao je da Ministarstvo evropskih poslova i Vlada Crne Gore mogu i u narednom periodu računati na punu podršku i saradnju sa Delegacijom EU i njim lično. Kako je istakao, Delegacija će nastaviti da bude partner i čvorište saradnje sa EU, ali je važno u narednom periodu intenzivirati komunikaciju sa državama članicama- navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa posjetom Radne grupe za proširenje EU (COELA) koja će boraviti u Crnoj Gori narednih dana.

- Saglasili su se da organizacija sastanaka članova COELE sa predstavnicima Vlade, Skupštine i civilnog sektora predstavlja dobar primjer saradnje sa državama članicama EU i priliku za predstavljanje ostvarenih rezultata i daljih planova na putu ka EU- navodi se u saopštenju.

Gorčević i Satler su, takođe, razmijenili mišljenje o Planu rasta za Zapadni Balkan, saglasivši se da ta inicijativa donosi mnogo koristi, kako za Crnu Goru tako i za region. Kako su istakli, sredstva iz Plana rasta biće nagrada za sprovedene reforme i doprinijeće poboljšanju kvaliteta života građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 17:35