(Arhiva) / - žELJKO KOMNENIć
14/01/2024 u 15:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hrvatski ministar: Brod Jadran smatramo otuđenim, moguće uključivanje međunarodnog suda

Nama je stalo do proevropske Crne Gore. Stalo nam je do susjeda. Hrvatska nema skrivenu agendu, mi želimo pomoći Crnoj Gori, poručio je on

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je u nedjelju u Baru da Hrvati u tom gradu "žive vjekovima" i poručio im da je Hrvatska uz njih, prenosi HRT.

- Treba se više znati da i ovdje žive Hrvati jer kada se kaže Hrvati u Baru kod nas se obično misli da je to ekonomska emigracija, a Hrvati su ovdje vjekovima - kazao je ministar vanjskih i evropskih koji je Bar posjetio u sklopu zvanične posjete Crnoj Gori.

Grlić Radman i ministar obrane Ivan Anušić su u subotu naveče u Tivtu nazočili proslavi Dana hrvatskog naroda u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

- Nama je stalo do proevropske Crne Gore. Stalo nam je do susjeda. Hrvatska nema skrivenu agendu, mi želimo pomoći Crnoj Gori, poručio je tom prigodom ministar vanjskih poslova.

Ministri Grlić Radman i Anušić učestvovali  su na svečanom koncertu u povodu Dana hrvatskog naroda. Proslava je održana u tri grada - Baru, Kotoru i Tivtu u katedrali sv. Petra.

Ministar obrane Ivan Anušić i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman poručili su u Tivtu da Hrvatska podržava Crnu Goru na putu u EU i da hrvatska vlada pomaže Hrvate u toj zemlji te im želi uspješan suživot s Crnogorcima. 

Ministar Ivan Anušić rekao je, kao izaslanik premijera, da "nijedna vlada kao ova sadašnja nije pomagala Hrvate izvan Hrvatske.

- Stojimo uz vas, i to ne deklarativno. Ruka je ispružena prema Crnoj Gori na njezinu putu u EU. Velika je kulturna baština Hrvata u Crnoj Gori. To treba cijeniti i štititi. Neka Hrvati ovdje žive zajedno s Crnogorcima u prosperitetu -  rekao je.

- Usporio je vlasništvo nad brodom ‘Jadran‘, vjerovatno bi usporio i neke druge teme koje bismo otvorili. Mislim da je jedino ispravno to da taj sastanak nismo održali. Nadam se da će u budućnosti njegovi stavovi biti prihvatljiviji. U ovom trenutku, uz takve stavove, ja nemam što tražiti na tom sastanku -rekao je ministar obrane Ivan Anušić komentirajući otkazivanje sastanka s crnogorskim ministrom obrane Draganom Krapovićem.

Predsjednik HNV-a Crne Gore Zvonimir Deković rekao je na proslavi da se tim danom odaje priznanje autohtonosti hrvatskog naroda na ovim prostorima, njegovoj višestoljetnoj kulturi i tradiciji te njegovoj nepodijeljenoj pripadnosti Katoličkoj crkvi.

Predsjednik političke stranke Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović rekao je da su Hrvati u Crnoj Gori "činjenica koja se više nikom ne mora objašnjavati".

- Nismo zarobljeni u prošlosti. Nekad je bilo nemoguće da se hrvatska zastava vijori u Tivtu i Kotoru zajedno s crnogorskom. To je danas realnost. To nije palo s neba, to smo postigli politički. A to je na korist i Hrvatima i Crnoj Gori. Danas imamo parlamentarni status. Ali ni prije ni sada nismo bili sami. Nijedna hrvatska vlada kao aktualna nije učinila više za hrvatski narod u Crnoj Gori. Ne samo da smo opstali nego smo se vratili na veliku scenu- dodao je.

- Stalo nam je do susjeda. Hrvatska nema skrivenu agendu, mi želimo pomoći Crnoj Gori, poručio je ministar Gordan Grlić Radman.

- ‘Jadran‘ je samo simbol. Mnogo toga vezano za vojnu imovinu treba riješiti. Mi očekujemo povratak školskog broda ‘Jadran‘ u matičnu luku Split. Vrijeme prolazi, moramo to što brže rješavati - dodao je.

Grlić Radman se u subotu sreo s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem s kojim je, kako je izjavio u Kotoru, razgovarao o nizu otvorenih pitanja između Hrvatske i Crne Gore.

- Razgovarali smo o Prevlaci, jasna je granica na kopnu na temelju Badinterove komisije... Želimo razgovarati o granici na moru i čekamo da Crna Gora imenuje članove komisije kako bismo razgovarali o tom problemu, rekao je za Hinu.

Što se tiče školskog broda "Jadran" Radman Grlić kaže da je to hrvatski brod koji se u trenutku raspada bivše države našao na remontu u Tivtu i ondje ostao.

-Mi ga smatramo otuđenom imovinom i tražimo da se vrati u matičnu luku Split. Ako to ne možemo riješiti bilaterarno i dogovorom, možemo razmotriti mogućnost uključivanja međunarodnog sudišta- dodao je Grlić Radman.

Ministar je ponovio da je neprihvatljiva odluka skupštine opčine Kotor o preimenovanju sportskog objekta po osobi o kojoj postoje brojna uznemirujuća svjedočanstva zbog zloglasna djelovanja i postupanja prema hrvatskim zarobljenicima, Zoranu Gopčeviću, zapovjedniku straže u logoru Morinj.

- Čestitali smo Crnoj Gori što se suočila s prošlošću i za nas su ploča u Morinju i natpis veoma bitni i smatramo da ne treba biti predmet razgovora i treba ostati ondje gdje jest, rekao je Grlić Radman.

(HRT)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:18