Ibrahimović i Bramerc / - FOTO: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
18/09/2024 u 15:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ibrahimović - Bramerc: Procesuiranje ratnih zločina dio pregovaračkog okvira u poglavlju 23

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Seržom Bramercom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Ibrahimović je kazao da je Crna Gora privržena poštovanju međunarodnih obaveza u ovoj oblasti, te da u kontinuitetu sarađuje sa Rezidualnim mehanizmom.

- Vjerujem da je u interesu regiona i međunarodne zajednice u cjelini da Mehanizam u potpunosti ispuni svoju misiju. Rad Haškog tribunala dao je značajan doprinos zadovoljenju pravde za žrtve i njihove porodice i suočavanju sa prošlošću zemalja bivše Jugoslavije- kazao je ministar, naglasivši da predstoji još mnogo posla, ali da ratni zločini ne zastarijevaju i da se u procesuiranju svih počinjenih zločina mora istrajati.

Ministar je podsjetio i na kontinuirane napore Crne Gore na planu jačanja vladavine prava, reforme pravosuđa, jačanja nacionalnih kapaciteta za procesuiranje svih oblika krivičnih djela, uključujući ratne zločine.

- Procesuiranje ratnih zločina dio je pregovaračkog okvira za članstvo u EU, kroz poglavlje 23, a nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, ovo pitanje je i dio zaključnih mjerila za ovo poglavlje- istakao je ministar.

Bramerc je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa crnogorskim institucijama i odnosom prema radu, misiji i ciljevima međunarodnih krivičnih tribunala.

Kazao je da je evidentan novi zamah i posvećenost procesuiranju ratnih zločina u Crnoj Gori, te da je Mehanizam spreman da pruži svu potrebnu ekspertsku i tehničku podršku u cilju jačanja administrativnih kapaciteta, a što će doprinijeti i ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa s EU.

Na toj liniji, Bramerc je pozdravio napredak ka punopravnom članstvu u Uniji, prvenstveno dobijanje pozitivnog IBAR a, koji predstavlja i potvrdu posvećenosti Crne Gore reformama u ključnim poglavljima.

U razgovoru su pomenute i opasnosti koje sa sobom nose trendovi poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca u regionu, a sagovornici su ocijenili da je suočavanje sa prošlošću, kroz individualizaciju krivice, procesuiranje zločina i izgradnju kulture sjećanja, jedini siguran put za dalji razvoj i prosperitet država bivše Jugoslavije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 15:24