Посланик Ибрахимовић
27/07/2021 u 14:24 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ибрахимовић: Војна вјежба Србије у пограничном дјелу изазвала узнемиреност грађана

Додао је да је у тој вјежби коришћен велики број војника, транспортера, дронова...

Ервин Ибрахимовић ( БС) питао је током Премијерског сата министра екологије, простомог планирања и урбанизма Ратка Митровића да ли је било и у којој мјери негативног прекограничног утицаја на вазђух и животну средину због војне вјежбе „Муњевити удар“ војске Србије, која је недавно изведена на подручју Пештера, пограничној зони са Црном Гором и шта је Влада предузела по питању заштите животне средине Црне Горе од тог утицаја?

Он је додао да је та вјежба изазвала одређену узнемиреност грађана мјесних заједница у близини тог пограничког дјела. Истакао је да је врло мали број грађана забринут због безбједности и похвалио што је Црна Гора постала пуноправна чланица НАТО алијансе. Додао је да је у тој вјежби коришћен велики број војника, транспортера, дронова... на предјелу који је врло атрактиван за туризам је питање за другу државу.

-У контексту постављеног питања, важно је напоменути да су се Црна Гора и Република Србија, као државе кандидаткиње за чланство у Европској унији обавезале бројним међународним споразумима у обиасти заштите животне средине и у веома великој мјери ускладлле своје законодавство из ове обиасти са строгим европским стандардима. Наведени међународни споразуми не примјењују се на активности из домена одбране и националне безбједности. Такође, европске директиве о процјени утицаја на животну средину и стратешкој процјени утицаја на животну средину које су пренесене кроз национаине законе Црне Горе и Републике Србије не примјењују се на активности намјењене одбрани-наводи се у договору министра Миторвића. 

Додаје да то конкретно значи да у скиаду са важећим међународним и национаиним прописима Република Србија није била у обавези да званичним путем обавијести Црну Гору о могућим утицајима на животну средину спроведене војне вјежбе,

-Са друге стране, надлежни органи Црне Горе дужни су да реагују уколико постоји штета или непосредна опасност од штете у животној средини у складу са Законом о одговорности за штету у животној средини  Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма током јуна 2021. године није добило ниједно упозорење о евентуално повећаним концентрацијама загађујућих материја од надлежних институција за праћење прекограничног преноса загађења ваздуха (Завод за хидрометеорологију и сеизмологију) и праћење квалитета ваздуха у Црној Гори (Агенције за животну средину) које су ови органи дужни да без одлагања доставе Министарству, у складу са законом-наводи између осталог министар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 21:10