/ - FOTO: MVP
21/03/2024 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ivanović-Galager: Crna Gora u Svetoj Stolici ima iskrenog prijatelja

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas sa sekretarom za odnose sa državama i međunarodnim organizacijama Svete Stolice monsinjorom Polom Ričardom Galagerom, koji boravi u četvorodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

- Crna Gora, kao istinski multietnička, multikonfesionalna i multikulturalna država, posvećena je zaštiti i valorizaciji duhovne i kulturne tradicije svih vjerskih zajednica. Izuzetno uvažavamo ugled, posvećenost i konstruktivnu ulogu Svete Stolice u rješavanju različitih političkih, ekonomskih, socijalnih i drugih pitanja na globalnom nivou - kazao je ministar, ocijenivši da je posjeta monsinjora Galagera dokaz obostrane posvećenosti njegovanju dijaloga na visokom nivou.

Ministar je podsjetio da je prvi konkordat između Crne Gore i Svete Stolice potpisan 1886. u vrijeme Knjaževine Crne Gore, kao i da potpisivanje Temeljnog ugovora 2011. godine, i osnivanje Mješovite komisije za njegovu primjenu, predstavljaju snažan temelj za produbljivanje i unaprjeđenje odnosa dvije zemlje.

Monsinjor Galager je kazao da su njegova prva posjeta Crnoj Gori na poziv ministra Ivanovića, kao i veoma sadržajan razgovor koji su imali, potvrda veza, saradnje i prijateljstva koje postoji između Crne Gore i Svete Stolice. „Naša je namjera da dalje razvijamo odnose u oblastima od zajedničkog interesa. Najbolji rezultat dosadašnje saradnje jeste Temeljni ugovor potpisan 2011. godine i raduje me što ćemo sjutra održati i VI sjednicu Mješovite komisije, čiji rad je još jedna potvrda da Crna Gora poštuje sve vjerske zajednice i punu slobodu vjeroispovijesti, u skladu sa principima vladavine prava“, kazao je Galager. Istakao je i da Sveta Stolica podržava

Crnu Goru u nastojanjima da postane članica Evropske unije. Sagovornici su se saglasili da veoma važan segment odnosa predstavlja saradnja u oblasti kulture. „Nastojimo valorizovati duboke istorijske veze i bogato kulturno nasljeđe koje te veze prožima, a u tom kontekstu, izuzetno je značajna saradnja koju su ostvarili naš Državni arhiv i

Istorijski institut sa Vatikanskim arhivom,“ kazao je ministar. Na sastanku je bilo riječi i o aktivnoj ulozi Svete Stolice kao stalnog posmatrača pri Ujedinjenim nacijama i kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a, za period

2026-2027.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim globalnim krizama i važnosti zajedničkog rada na jačanju solidarnosti, dijaloga i zaštite poštovanja ljudskih prava.

Ministar Ivanović i monsinjor Galager će, sjutra u Podgorici, predsjedavati VI Mješovitoj komisiji za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:57