Peter Sijatro i Filip Ivanović / - VLADA
14/03/2024 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović-Sijarto: Proširenje prioritet mađarskog predsjedavanja, pristupanjem Crne Gore na dobitku i EU

Za Crnu Goru, kao predvodnicu u pregovaračkom procesu, veoma je važno i podsticajno što će politika proširenja i ubrzanje pristupnih pregovora biti jedan od ključnih prioriteta mađarskog predsjedavanja, kazao je ministar Filip Ivanović tokom razgovora sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom.

U fokusu razgovora bile su teme iz evropske agende, imajući u vidu da će Mađarska predsjedavati Savjetom Evropske unije u drugoj polovini 2024. godine.

Ocijenio je da je nedvosmislena podrška evropskih partnera, prijatelja i saveznika sve izraženija.

To potvrđuje da je ova Vlada svojim radom i rezultatima dokazala apsolutnu privrženost ostvarenju ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, članstva u Evropskoj uniji - kazao je Ivanović.

image

Peter Sijatro i Filip Ivanović

- VLADA

Izrazio je zadovoljstvo konstruktivnim političkim dijalogom, čija dinamika potvrđuje obostranu posvećenost daljem jačanju bilateralnih odnosa i savezničkih odnosa, te podsjetio na intenzivnu saradnju na planu sprovođenja NATO agende.

Sijarto je ponovio da će Mađarska nastaviti snažno da se zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore i Evropskoj uniji, posebno tokom predsjedavanja Savjetom EU u drugoj polovini godine.

- Crna Gora je spremna za članstvo i Mađarska će učiniti sve da se što prije krene u zatvaranje poglavlja. Siguran sam da će i Evropska unija puno dobiti pridruživanjem Crne Gore - kazao je Sijatro.

image

Peter Sijatro i Filip Ivanović

- VLADA

Prema njegovim riječima, Uniji koja se suočava sa brojnim izazovima i potrebno joj je osvježenje spolja, a upravo proširenje može da donese potrebnu, novu energiju. Obostrano je ukazano na važnost ekonomske saradnje, uz osvrt na uspješno poslovanje mađarskih kompanija u Crnoj Gori, te investicione potencijale naše zemlje.

Šefovi diplomatija Crne Gore i Mađarske su razgovarali i o aktuelnoj geoplitičkoj situaciji i značaju jačanja stabilnosti i bezbjednosti u regionu, saglasivši se da evropska perspektiva Zapadnog Balkana, naročito u kontekstu rastućih izazova, nema alternativu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:49