/ - SKRINšOT: TVCG
18/01/2023 u 20:15 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan: Crna Gora ozbiljno rizikuje EU perspektivu

Zaracin je pozvao sve parlamentarne stranke da demonstriraju političku zrelost i dogovore se najkasnije do početka februara

Izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, hitno je pozvao sve političke aktere u Crnoj Gori da izaberu sudije Ustavnog suda i da ostave po strani dnevnopolitičke interese, javlja TVCG prenosi portal RTCG.

Poručio je da trenutna politička i ustavna kriza predstavlja ozbiljnu prijetnju za priključenje naše zemlje Evropskoj uniji.

Crna Gora je u vrlo ozbiljnoj političkoj i ustavnoj krizi, ali dobar je signal što svi politički akteri to i priznaju, kazao je za TVCG specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin.

Mišljenja je da je to odlična polazna tačka za prevazilaženje problema.

-Sada je veoma važno izabrati sudije Ustavnog suda i naći izlaz iz krize. Vidjeli smo da su procedure pokrenute, što je dobar znak, ali je i jasno da treba više efikasnosti-saopštio je Zaracin.

Kako je kazao, bez funkcionalnog Ustavnog suda pravosuđe Crne Gore ostaje paralizovano i vladavina prava duboko oslabljena. Evropa stoga čeka političke aktere da ispune svoje obaveze. A Evropa je tu, ne da nameće, već da pomogne da se nađe izlaz.

-Uvijek se trudim da budem optimista, ali moram da kažem da je ovo vrlo opasna situacija i da se rizikuje mnogo. Ponoviću ono što je nedavno rekla slovenačka ministarka vanjskih poslova – evropski put zemlje sada je na raskršću i svi moraju da pokažu ne samo da žele da budu na evropskom putu, već i da budu u stanju da partijske interese ostave po strani kako bi mi mogli ponovo da budemo optimisti kada je riječ o Crnoj Gori-kaže Zaracin.

Zaracin je pozvao sve parlamentarne stranke da demonstriraju političku zrelost i dogovore se najkasnije do početka februara.

Ako ni do tada ne nađu zajednički jezik, ulog je ogroman.

-Mi znamo da je Crna Gora sigurna u svoju evropsku perspektivu i Njemačka je želi u Evropskoj uniji. Sada ozbiljno rizikujete. Pokušajte to da riješite- poručio je Zaracin.

Njemački izaslanik juče tokom dana sastao se sa predsjednikom države Milom Đukanovićem, šeficom parlamenta Danijelom Đurović, kao i sa predstavnicima Ustavnog odbora i pojedinih političkih partija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 21:33