Milan Knežević / - DNP
02/04/2024 u 22:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Knežević: Rekonstrukcija Vlade prije juna, kriza vlasti je i više nego očigledna

Rekonstrukcija Vlade treba da se desi prije dobijanja IBAR-a u junu, jer je Vlada nestabilna i kriza vlasti u Crnoj Gori je i više nego očigledna, kazao je lider DNP-a Milan Knežević.

– Sto puta sam to rekao da rekonstrukcija treba da bude prije juna. Vlada mora da se stabilizuje. Ako ne dođe, nećemo se pomamiti zbog toga, ali realizacija mjera iz IBAR-a ne može se vezivati za koaliciju Za budućnost Crne Gore – poručio je Knežević.

Podsjetio je da je ZBCG bila jedna od zaslužnih političkih konstituenata koji su odradili više nego dobre stvari za crnogorsko pravosuđe.

– Kuknjava je bila iz nezavisnih medija i evropskih zvaničnika da ćemo da usporavamo evropski put. Na kraju smo obavili sve naše obaveze – kazao je Knežević večeras u emisiji “Klub A plus”.

Knežević tvrdi da prije mjesec dana u Crnoj Gori niko nije znao za IBAR.

– U Crnoj Gori 98 odsto građana ne zna šta znači IBAR. Bugarska i Rumunija su ušle bez realizacije 50 odsto tog IBAR-a. Ta se mjerila odnose inače na Vladu, a nosioci su Ministarstvo unutaršnjih poslova, Ministarstvo evropskih poslova... Kakve veze imamo mi iz DNP-a? Izvadili su IBAR kao iz rukava. IBAR nema nikakve veze sa DNP – dodao je Knežević.

Šavnik primjer izborne psihijatrije

Govoreći o izborima u Šavniku, Knežević je kazao da je ta opština primjer izborne psihijatrije.

– Po svoj prilici lokalne izbore u ovoj opštini imaćemo iz četiri puta: po pravilima predsjednika države, po pravilima predsjednika Vlade, po pravilima opštinske komisije i po pravilima predsjednika Opštine Šavnik. Prava je sreća što se slučaj Šavnika nije preslikao na ostale opštine – ukazao je Knežević.

Govoreći o odnosu sa Novom srpskom demokratijom (NSD), Knežević je kazao da DNP sa tom partijom ima čvrsto partnerstvo, koje ne može biti narušeno.

– Ne osvrćemo se na medijske natpise. Ako dođe do kršenja sporazuma, mi nećemo biti u Vladi Milojka Spajića – zaključio je Knežević.

O glasanju Vukićević protiv prijema Kosova u Savjet Evrope: DNP neće niko prevaspitavati

Komentarišući to što je članica DNP-a Maja Vukićević glasala protiv prijema Kosova u Savjet Evrope, Knežević kaže da je to stav 85 odsto građana i da DNP niko neće prevaspitavati.

– Ko je odredio da je glasanje za Savjet Evrope međunarodna obaveza Crne Gore? Je li to napisano u Ustavu? Želimo li da organizujemo referendum? Ne interesuje me šta pričaju Jevto Eraković i Danijel Živković. Vukićević nije predstavljala niti Vladu Crne Gore, niti Kosovo, već DNP, a naš stav svi znaju. Ja sam ponosan na nju i ponosim se njenim stavom – ukazao je Knežević.

Prema njegovim tvrdnjama, nakon glasanja Vukićević je napadana od strane “raznoraznog šljama”.

– Vukićević se zdravo i veselo vratila iz Pariza. To nije iznenađenje ni za koga – dodao je Knežević.

“Abazović veći Srbin u Beogradu nego ja”

Pomenuvši bivšeg premijera i lider GP URA Dritana Abazovića, Knežević je kazao da mu je sad dobrodošlo da bude veći Kosovar od premijera Kosova Aljbina Kurtija.

– Ipak, brat Dritan to sve zaboravi i poravna kad dođe u “Tri šešira” ili “Nacionalnu klasu – pa naruči “Marš na Drinu” ili neku drugu patriotsku pjesmu. Veći je Srbin u Beogradu od mene, ali ne ljutim se na njega – kazao je Knežević.

Podsjetio je da je Abazovićeva vlada dugo vremena bila u tehničkom mandatu.

– Za vrijeme Abazovićeve vlade nema šta se nije desilo. Sigurno će se on na fakultetima proučavati kao fenomen kako da sa tri poslanika formirate vladu koja je pala, pa da vladate u tehničkom mandatu. Ipak, ja za Dritana ne brinem. Naći će posao kao asistent Dejvida Koperfilda, ako ne bude želio da se bavi politikom – kazao je Knežević u svom stilu.

Knežević je u emisiji takođe poručio da susretima sa liderima Republike Srpske i Srbije Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem ne izdaje Crnu Goru.

– Ne prihvatam da to može neko da stigmatizuje – poručio je Knežević.

“Ujakova kadriranja su glasine”

Komentarišući informaciju koji je saopštio upravo Abazović da u Vladi Crne Gore kadrove postavlja ujak premijera Milojka Spajića, Knežević je naveo da su to glasine.

– Crnogorska politička scena je takva kakva je. Spajić je negirao taj dio ujakove involviranosti. Ako ima bilo kakvih elemenata, i Abazović i Jakov Milatović treba da se obrate tužilaštvu. Taj ujak nije nikakav državni funkcioner – naveo je Knežević.

Govoreći o najavljenim izborima u Budvi, Knežević je kazao da će predsjedništvo DNP donijeti odluku o nastupu na izborima u toj opštini, u konsultaciji sa lokalnim funkcionerima.

– Otvoreni smo za svaki vid koalicije osim sa DPS-om i njihovim. Dobro je što će se izbori održati u Budvi, da se završi ova agonija i da građani konačno dobiju stabilnu vlast. Nemoguće je tamo bilo postići dogovor za izlazak iz krize – zaključio je Knežević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:22