Miljan Knežević / - Arhiva
28/03/2024 u 22:54 h
Andrijana Dabanović, G.B.Andrijana Dabanović, G.B.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Knežević: SO Šavnik nije mogla skratiti mandat, to je uradila Vlada uvođenjem prinudne uprave

Skupština Opštine Šavnik nije mogla izglasati skraćenje mandata jer je to već uradila Vlada uvođenjem prinudne uprave koja podrazumijeva kompletno upravljanje Opštinom, rekao je advokat Miljan Knežević.

On je u izjavi za portal Dan kazao da Vlada nije prekršila Ustav uvođenjem prinudne uprave i podsjetio na Član 185 Zakona o lokalnoj samoupravi po kojem se ova mjera uvodi u slučaju da skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana.

Vlada je na danas održanoj sjednici uvela prinudnu upravu u opštinama Šavnik i Andrijevica.

Knežević ističe da je uvođenje prinudne uprave krajnja mjera koju izvršna vlast primjenjuje u slučaju disfunkcionalnosti lokalne samouprave.
- To je slučaj u Opštini Šavnik, pa je lokalna autonomija prinudno stavljena pod upravu povjerenika koje delegira centralna vlast, a u cilju zaštite samih građana, poreskih obveznika, koji imaju pravo na funkcionalnu upravu. Ovo ne predstavlja kršenje Ustava jer se ova mjera upravo primjenjuje radi zaštite prava građana- pojašnjava Knežević.

Prema njegovim riječima, način održavnja skupštine lokalnog parlamenta, u noći, elektronski, a nakon sjednice Vlade, i pravniku i laiku ne mirise na pravo i red u Opštini.

Smatra da uvođenje prinudne uprave nije presedan kako je to ranije ocijenio predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić.

- Ova mjera se i ranije primjenjivala u Crnoj Gori. Predugo je trajala izborna farsa u Šavniku, a Vlada je dugo upozoravala- ističe Knežević.

Podsjetimo, Skupština Opštine Šavnik na noćas održanoj sjednici skratila je mandat parlamentu kao odgovor na odluku Vlade o uvođenju prinudne uprave u toj opštini. Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kazao je ranije za "Dan" da je Vlada postupila nezakonito te da se radi o "neviđenom presedanu" u  kojem se Vlada na najgrublji mogući način miješa u rad lokalnih samouprava.

Jakić: SO Šavnik izglasala skraćenje mandata, odluka Vlade će imati nesagledive posledice

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:56