Momo Koprivica / - Printscreen
08/12/2023 u 11:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica: Potreban je novi zakon o finansiranju partija

Nelegalno finansiranje političkih subjekata i kampanja, ocijenio je, prva je faza političke korupcije

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica kazao je danas da su dosadašnji pokušaji reforme izostali, te da bi bilo najbolje da se pristupi novom zakonu o finansiranju političkih partija od strane Vlade.

- Ta rješenja ne bi trebala da zavise od političkog dogovora. Partije jesu u konfliktu interesa kada je u pitanje finansiranje izbornih kampanja, a svakako je Vlada operativnija i u pogledu angažovanja ekperata. Najbolje bi bilo formirati ekspertsku grupu, ali uključiti i predstavnike vlsti parlamentarne opozicije- kazao je on na konferenciji MANS-a.

Nelegalno finansiranje političkih subjekata i kampanja, ocijenio je, prva je faza političke korupcije.

- Takvo finansiranje služi za pokriće nelegalnih rashoda, što generiše i pravne i političke efekte... To rezultira kupovinom namještenih propisa i imamo ulaganje resursa u transfere koji ne stvaraju nove vrijednosti. Za 4. Vladu je prioritet reforma antikorupcijskog zakona i da se uvede red u finansiranje političkih subjekata i kampanja - istakao je Koprivica. 

Svi zajedno, dodao je, treba da podižemo svijest i kod birača o štetnosti nelegalnog finansiranje kampanja.

- Civilni sektor i zainteresovana javnost će imati iskrenog partnera u 44. Vladi. Reforma će se zasnivati na efikasnim iskustvima, ekspertskim rješenjima, uvažavanju Evropske komisije i OEBS-a - kazao je on.

Poslanica GP URA  Ana Novaković Đurović kazala je da je izborna reforma bila prioritet 43. vlade, ali nijesu očekivali da će joj nepovjerenje biti izglasano nakon nekoliko mjeseci.

- Onemogućeno je bilo da o toj temu razgovaramo u parlamentu. Ovo pitanje ćemo riješiti jednostavno - brojna zakonska rješenja su prethodnih godina definisana. Mogli smo da vidimo prethodne tri godine gdje su rupe i propusti u tim zakonima, ali mislim da jje problem funkcionisanje institucija, tu mislim i na ASK, jer je do sada rad ove institucije pokazao da ćemo se više baviti statistikom nego suštinom- kazala je ona.

Ona je dodala da bez reformi u institucijama, uključujući DIK, ova zakonska rješenja će biti upitna za demokratizaciju.

- Važan segment su i mediji i promjene u tom zakonodavstvu. Očekujem da brzo budu u parlamentu jer su i te kako vezani za proces kampanja i demokratizaciju prilika u Crnoj Gori. Prethodni izbori su nam pokazali da su neka oglašavanja prostor za zloupotrebu - kazala je ona.

Istakla je da su izbori 2020. godine pokazali da politička relnost može da iznenadi.

- Iako je činjenica da učešće crkve nije bilo formalno, bez dileme su korišćena od strane političkih partija. To su politička dešavanja koja su se dešavala i moramo pažljivo i precizno i u normi i u funkcionisanju institucija regulisati ova pitanja. Protiv sam uplitanja stranih faktora, a da ne govorimo o finansiranju - istakla je Novaković Đurović na konferenciji MANS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 13:16